"Loď" EU se potápí. Rychle najděte řešení!

Představitelé zemí Evropské unie, v nichž se neplatí eurem, v úterý vyzvali eurozónu, aby si pospíšila s účinným opatřením proti šířící se dluhové krizi, která ohrožuje celou Evropskou unii. Informovala o tom v úterý agentura AFP.

reklama

Ministři financí členských zemí EU neplatících eurem se v úterý sešli na neformální schůzku, kde řešili, jak přistupovat k dluhové krizi sužující eurozónu.
 
"Evropa se dostává na sucho s důvěryhodností," uvedl švédský ministr financí Anders Borg, který řekl, že "řešením dluhové krize musí být nižší dluh".
 
"Eurozóna potřebuje ukázat světu, že může stát za svou měnou, nelze jen čekat na vývoj v Aténách a Římě," upozornil britský ministr financí George Osborne.
 
Skupinu 10 zemí EU, ve kterých se neplatí eurem, tvoří Česká republika, Británie, Bulharsko, Dánsko, Švédsko, Polsko, Litva, Lotyšsko, Maďarsko a Rumunsko. Dánsko s Británií mají z eura výjimku natrvalo, ostatní země by měly v budoucnosti do eurozóny vstoupit.
 
Schůzku ministrů inicioval český ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09). "Zásadní je otázka rekapitalizace evropských bank. Způsob, jak to provést a kdo se na ní bude podílet, na to jsou názory tak rozdílné, že tento cíl je zahalený v mlze," uvedl Kalousek pro agenturu Mediafax.

"V podstatě se dá konstatovat pouze jediné, a to, že eurozóna čelí poměrně rozsáhlé hrozbě finanční krize a že řešení je nejasné,“ doplnil.

Témata: EU

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky