Kvůli chybějícím “EET cedulkám” může o vánocích ČOI zbytečně pokutovat

Zákon o elektronické evidenci tržeb ukládá povinnost informovat své zákazníky o povinnosti vydat ke každému nákupu účtenku. Konkrétně se jedná o paragraf 25 zákona 112/2016, který také přesně definuje znění textu oznámení.

Znění “EET" cedulek, ilustrační fotografie
reklama

U provozovny nebo podniku musí být dostatečně viditelné a čitelné a zároveň umí být umístěno na internetových stránkách, pokud nabízí zboží nebo služby (kupříkladu u hotelů). O této povinnosti provozovatelé buď neví anebo ji stále ignorují jako nepodstatnou. Jejím nerespektováním se přitom majitel vystavuje sankci až 50 000 korun. A je více než pravděpodobné, že právě toto bude jedna z věcí, kterou budou kontrolovat pracovníci ČOI na svých pravidelných pochůzkách na konci roku.

Přestože je otázka, nakolik by byli sankcionováni provozovatelé, kteří text oznámení parafrázovali vlastními slovy, aniž by došlo ke změně významu textu, doporučují právní specialisté dostát liteře zákona. Na to reagují i dodavatelé pokladen - například Storyous nechal pro své zákazníky oznámení vytisknout a rozdistribuovat.

"Špatně umístěné, nečitelné anebo v jiném znění než povoluje zákon, má své 'EET cedulky' až každá druhá hospoda. V těchto dnech toho je na hostinské tolik, že nemohou myslet na všechny drobné podmínky vyplývající ze zákona," uvádí Petr Filipec, provozní ředitel Storyous. "Vytisknout přesné formulace na samolepky a poslat text v elektronické podobě bylo to nejmenší, co jsme pro ně mohli udělat. Zároveň se je snažíme přesvědčit, aby povinnost nezanedbali a vyhnuli se tak zcela zbytečné pokutě. Dá se totiž předpokládat, že ČOI bude tak jako loni aktivnější právě o svátky a Silvestra."

Znění “EET cedulek” podle zákona

  • Text, který musí viditelně umístit poplatník evidující v běžném režimu: "Podle zákona o evidenci tržeb je prodávající povinen vystavit kupujícímu účtenku. Zároveň je povinen zaevidovat přijatou tržbu u správce daně online; v případě technického výpadku pak nejpozději do 48 hodin."
  • Text, který musí viditelně umístit poplatník evidující ve zjednodušeném režimu: "Podle zákona o evidenci tržeb je prodávající povinen vystavit kupujícímu účtenku. Příjemce tržby eviduje tržby ve zjednodušeném režimu, tzn. je povinen zaevidovat přijatou tržbu u správce daně nejpozději do 5 dnů."

Podle informací, které jsme získali na infolince, se jedná o podnět, který může ČOI prošetřit z podstaty paragrafu 23 zákona 634/1992, dnes 22. 12. 2016 nás z ČOI informovali, že dodržování tohoto bodu zákona o EET nedozorují.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky