Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vyšší dolarové sazby sráží i sílu české měny vůči zeleným bankovkám

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Grafton

Euro se dnes propadlo vůči dolaru na nejnižší hodnotu za posledních 14 let, když se kurz dostal na dohled hladiny 1,04 USD/EUR. Včera se přitom ještě nacházel nad 1,065 USD/EUR. Ani ne během jednoho dne si tak dolar připsal vůči společné evropské měně téměř dvě a půl procenta.

Dolar profituje z očekávání vyšších dolarových sazeb ze strany americké centrální banky v příštím roce, což se projevuje v růstu tržních úrokových sazeb delších splatností. Včerejší zasedání Fedu přineslo očekávané utažení měnových podmínek. Překvapením ale bylo, že američtí centrální bankéři vidí, že ke stejnému kroku přistoupí v příštím roce hned třikrát. Ještě před šesti týdny přitom pro rok 2017 předpokládali pouze dvojí zvýšení sazeb.Globálně posilující dolar se promítl i do jeho zdražení vůči české koruně. Za jeden dolar se dnes krátce po poledni platilo bezmála 26 korun. Takto drahý byl dolar naposledy v březnu loňského roku.Drahý dolar představuje pro Českou ekonomiku proinflační faktor. Za dolary totiž dovážíme celou řadu komodit. Kombinace rostoucích cen ropy a silnějšího dolaru znamená riziko zejména pro vyšší ceny pohonných hmot. Ty ve stejném období loňského roku výrazně klesaly. Statistická základna tak hraje ve prospěch pokračování současného trendu zrychlující inflace. Již v prvních měsících roku 2017 očekáváme dosažení dvouprocentního inflačního cíle. Opuštění režimu kurzového závazku ČNB pak předpokládáme již ve druhé čtvrtletí 2017. Informuje Jan Vejmělek, Hlavní ekonom, Komerční banka.

Témata:  EUR USA

Aktuálně se děje

1. května 2024 14:22

30. dubna 2024 10:43

MMF aktualizoval výhled. Německo bude těsně nad nulou. Rusko naopak poroste. Sankce evidentně selhaly

KOMENTÁŘ Vladimíra Pikory: Mezinárodní měnový fond (MMF) v dubnu aktualizoval svoji prognózu a řekl nám, jaký očekává vývoj hlavních ekonomik světa. Nabídl obrázek, který ovšem není pěkný. Data ukazují, že Evropa se stává skanzenem. Budeme mít další slabý rok, kdy se budeme pohybovat těsně nad nulou, zatímco jiným se bude dařit lépe. Nůžky mezi námi a Ruskem se podle dat přivřou. Tak to ale přece být nemělo.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy