Práce z domova by mohla kvůli nesmyslným nařízením skončit. Marksová čelí ostré kritice

Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová Tominová připravuje změnu zákoníku práce. Ta by se dotkla například těch, kteří pracují z domova. Proti se ale postavila třeba místopředsedkyně TOP 09 Markéta Adamové nebo piráti, kteří dokonce ministryni poslali dopis.

Ilustrační fotografie
reklama

Podle novely by zaměstnavatelé museli zaměstnancům poskytnout nebo proplatit veškeré nástroje nutné pro práci doma jako počítač, telefon, Internet a v doslovném výkladu i energie, ideálně formou blíže nespecifikovaného paušálu. Další opatření se týkají hlavně bezpečnosti práce – nadřízení by museli zaměstnancům poskytnout školení o bezpečnosti práce a zkontrolovat, zda mají bezpečné pracovní prostředí.

Pracovníci by měli v pracovní době zakázanou manipulaci s nebezpečnými předměty. Zaměstnavateli by vznikla i povinnost zajistit, že lidé pracující doma nejsou od svých kolegů izolovaní a že svůj byt občas opouštějí.

„Návrhy ministryně Marksové, které se týkají práce z domova, jsou tak nesmyslné, že jimi může tuto žádanou formu práce úplně zničit. Navrhla jsem už úplné zamítnutí zákona a ještě navrhnu tyto novinky ze zákoníku práce úplně vypustit," uvedla pro iDNES.cz Adamová.

„Ministryně Marksová zašla ve snaze ochránit zaměstnance absurdně daleko. Budou snad zaměstnavatelé kontrolovat, jestli pracovníci nemají doma kluzkou podlahu nebo jestli mají dobře utažené plynové kohoutky? A proč vůbec regulovat něco, co už dlouhá léta funguje zcela bezproblémově i bez legislativního rámce?" komentuje novelu předseda Pirátské strany Ivan Bartoš.

Opatření by podle pirátů vedla ke zbytečné finanční a administrativní zátěži firem a ty by tak pravděpodobně počet lidí pracujících doma rapidně snížily. To podle nich potvrzuje i průzkum agentury Online People, dle nějž by 88 % dotázaných firem home office omezilo a dokonce celých 93 % dotázaných zaměstnanců by bylo raději, kdyby zákoník práce vůbec neprošel.

Proti Marksové se ostře postavila také ekonomka Markéta Šichtařová. „Proboha zastavte tu neomarxistku někdo! Lidé v Poslanecké sněmovně a Senátu - proboha probuďte se a smeťte tuhle zrůdnost! Už nesmíme kouřit, nesmíme pít, nesmíme dobrovolně jíst alergeny, nesmíme vlastními silami bez skalpelu rodit děti, nesmíme prodávat nanuky bez připojeni na internet, nesmíme byt pronajmout tomu, komu my sami chceme, a teď už ani nebudeme smět doma makat! To snad nebylo ani před rokem 1989. Copak ČSSD opravdu nemá ani kapku pudu sebezáchovy, že takový exemplář nechá ve vládě? (A smí se ještě o politikovi říct, že je exemplář, nebo za to brzy bude gulag?)" tvrdě se do ministryně pustila na Facebooku.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky