Jak vhodně investovat peníze před koncem roku? Poradíme vám

Konec roku se již nezadržitelně blíží a nastává období předsevzetí. Možná i vy jste se rozhodli, že od nového roku začnete více šetřit. Toto předsevzetí však nemusíte nutně odkládat až na leden. Naopak. Andrea Kleinová, daňová poradkyně ze společnosti Baker Tilly, upozorňuje, že do konce roku můžete ještě učinit kroky, díky nimž máte příležitost nejen snížit základ daně z příjmu fyzických osob, ale také obdržet státní příspěvek. Pokud máte penzijní připojištění, stavební spoření či si platíte životní pojištění, poradíme vám, jak na to.

Ilustrační fotografie
reklama

1. Penzijní připojištění

Pokud si platíte penzijní připojištění, máte možnost snížit si základ daně z příjmu až o 12 000 korun a ušetříte tak 1 800 korun. Abyste však této maximální výše dosáhli, musíte naspořit 24 000 korun. Využít však můžete i nižší daňové zvýhodnění. „Abyste mohli využít nižších daňových úlev, je třeba naspořit více než 12 000 korun ročně,“ uvádí Andrea Kleinová.

Pokud jste tak neučinili během roku, penzijní připojištění nabízí možnost učinit před koncem roku jednorázový vklad. Do 31. prosince tak můžete na daný účet vložit chybějící částku, abyste na daňové odpočty dosáhli.

Andrea Kleinová však upozorňuje, že tento jednorázový příspěvek nebude mít vliv na výši státního příspěvku, který se odvíjí od měsíčních plateb. „Minimální výše měsíčního vkladu potřebná k tomu, abyste od státu získali příspěvek, je 300 korun. V takovém případě pak od státu obdržíte 90 korun. Maximální výše příspěvku je pak 230 korun při měsíčním vkladu 1000 korun,“ dodává Kleinová.

Od roku 2017 pak dojde u penzijního připojištění k úpravě a nově bude možné od základu daně odečíst až 24 000 korun. Ideální částkou ke spoření tedy budou 3 000 korun na místo stávajících 2 000 korun.

2. Stavební spoření

Možnost jednorázového příspěvku máte i u stavebního spoření. Na rozdíl od penzijního připojištění zde však není možné využít daňových úlev. Nicméně ročně můžete od státu získat 10% z vložených peněz. „Výši tohoto příspěvku můžete ovlivnit jednorázovým vkladem. Není totiž rozhodující, zda peníze vkládáte průběžně během jednotlivých měsíců či zda učiníte jednorázový vklad,“ uvádí Andrea Kleinová. Maximální výše této podpory pak činí 2 000 korun, které získáte v případě, že za rok uložíte na stavebním spoření částku ve výši 20 000 korun. Stejně jako u penzijního spoření pak musí být na příslušném účtu připsána do 31. prosince.

3. Životní pojištění

K životnímu pojištění stát nevyplácí žádný příspěvek ani podporu. Nicméně máte zde možnost snížit si základ daně z příjmu. „Odečíst si můžete platby za životní pojištění až do výše 12 000 korun a ušetříte tak 1 800 korun,“ uvádí Kleinová. Jestliže jsou vaše platby během roku nižší než 12 000 korun, máte možnost částku na konci roku doplatit.

Andrea Kleinová zároveň upozorňuje i na to, že pokud jste uzavřeli více smluv k životnímu pojištění, částky pro odpočet se sice sčítají, ale stále platí stanovené maximum 12 000 korun.

Pro uplatnění odpočtu je pak nezbytné, aby byl pojištěný zároveň pojistníkem. Zároveň musí být ujednáno, že umožnění výběru je možné až po 60 měsících od uzavření smlouvy a zároveň také nejdříve v roce, kdy pojištěný dosáhne 60 let. Smlouva také nesmí umožňovat průběžný výběr.

Obdobně jako u penzijního připojištění i u životního pojištění dojde od roku 2017 k úpravě a od základu daně bude možné odečíst platby za životní pojištění až do výše 24 000 korun.

Témata: finance | investice | ekonomika

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky