Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Pražská burza si připsala 1,53 procenta, denním vítězem je Fortuna (+3,44 %)

Pražská burza si v úterý připsala po delší době výraznější zisky, index PX posílil o 1,53 procenta. Vzhůru ho vytáhly především banky (Erste Bank +2,24 %, Komerční banka +2,37 %), denním vítězem je sázková Fortuna (+3,44 %), naopak nejvýrazněji proti směru trhu šlo AAA Auto (-1,08 %).

„Popáté během posledních šesti obchodních dní americké akciové trhy posílily, i když i včerejší nárůsty byly spíše opatrnější. Investoři se nyní soustředí především na vývoj v Řecku. Tamní vláda dnes v parlamentu požádá o důvěru a na výsledku hlasování bude do značné míry záviset přístup ostatních zemí eurozóny i MMF v otázce další finanční pomoci zemi,“ uvedl Marek Hatlapatka, hlavní analytik společnosti Cyrrus. Širší index S&P 500 si v pondělí připsal 0,54 procenta. „Z asijsko-pacifického regionu nás zaujala zpráva o nabídce na převzetí australské pivovarnické skupiny Foster´s Group ze strany SABMiller. Nabízená cena 10 miliard dolarů je nicméně podle managementu Foster´s příliš nízká a lze očekávat její budoucí navýšení,“ upozornil Hatlapatka. Japonský Nikkei v úterý posílil o 1,13 procenta, což představuje nejvyšší denní zisk od 31. května. V zelených číslech se od začátku pohybovala také většina evropských indexů. „Naděje, že řecká vláda získá důvěru tamního parlamentu, dnes pomohla akciovým trhům. Opačný výsledek by zemi zřejmě odsoudil k bankrotu, protože by nemohla dostát loňským podmínkám pomoci a koncem měsíce by jí tak došly peníze. Optimismus se nejvíce projevil u komoditních titulů a bankovního sektoru, ale zisky si připisují společnosti napříč sektory,“ doplnil Miroslav Adamkovič, analytik Komerční banky. Náladu podle něj dokresluje fakt, že všech 50 společností z indexu Eurostoxx 50 posiluje. Dow Jones Eurostoxx 50 v době pražského závěru přidával 1,32 procenta, německý DAX posiloval o 1,00 procenta, polský WIG 20 o 0,20 procenta, rakouský ATX o 1,32 procenta. Z okolních indexů tvořil výjimku maďarský BUX (-0,22 %).

Index PX si polepšil na úroveň 1230 bodů (+1,53 %). Vzhůru ho vytáhly především Komerční banka (+2,37 %, 4148 Kč) a Erste Bank (+2,24 %, 834,50 Kč). Více než procento si připsaly také ostatní silné tituly, ČEZ si připsal 1,11 procenta (901,90 Kč), Telefónica O2 C.R. přidala 1,13 procenta (429,70 Kč).

Témata:  burza PX Praha

Aktuálně se děje

1. května 2024 14:22

30. dubna 2024 10:43

MMF aktualizoval výhled. Německo bude těsně nad nulou. Rusko naopak poroste. Sankce evidentně selhaly

KOMENTÁŘ Vladimíra Pikory: Mezinárodní měnový fond (MMF) v dubnu aktualizoval svoji prognózu a řekl nám, jaký očekává vývoj hlavních ekonomik světa. Nabídl obrázek, který ovšem není pěkný. Data ukazují, že Evropa se stává skanzenem. Budeme mít další slabý rok, kdy se budeme pohybovat těsně nad nulou, zatímco jiným se bude dařit lépe. Nůžky mezi námi a Ruskem se podle dat přivřou. Tak to ale přece být nemělo.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy