Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Mladá generace vyhledává stále častěji práci z domova, požaduje mnohem více benefitů

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Výzkum společnosti Monster realizovaný v průběhu letošního října ukázal, že dvě třetiny českých uchazečů o práci by uvítaly určitou formu práce z domova.  Tento benefit oceňují zejména lidé, kteří na práci musí mít klid. Zaměstnavatelé jej nabízejí stále častěji, protože potřebují získat talentované zaměstnance a tento bonus jim při tom pomáhá.

Během října Monster analyzoval postoje českých zájemců o práci k možnosti práce z domova. Ze šetření vyplynulo, že kandidáti na volná pracovní místa tento benefit vyhledávají stále častěji. V současné době dvě třetiny uchazečů požadují od svého budoucího zaměstnavatele, aby jim alespoň několik dní v týdnu dovolil pracovat z domova.

Tlak na zaměstnavatele ze strany současných i budoucích zaměstnanců je v oblasti benefitů stále větší. Firmy už totiž v mnoha případech nemohou dále zvyšovat mzdy a právě nabídka práce z domova je dalším způsobem, jak talenty z různých oborů do firem nalákat.

Nejčastěji požadují možnost práce z domova odborníci na IT technologie, specialisté marketingu a obchodníci. Největší pravděpodobnost, že tento bonus dostanou, mají u nadnárodních korporací a také u firem s menším počtem zaměstnanců.

“Z našich rozhovorů s uchazeči jsme zjistili, že zejména lidé, kteří na práci potřebují klid, oceňují možnost práce z domova. Ze zkušenosti rovněž víme, že tito zaměstnanci umí být vůči svému zaměstnavateli velmi loajální a chovají se zodpovědně, jelikož si uvědomují, že jeho spokojenost s nimi je závislá pouze na kvalitě splněného úkolu,” říká Petr Kubačka, ředitel Monster Career CZ.

Zejména mladší generace uchazečů je při volbě zaměstnavatele často velmi vybíravá a automaticky očekává, že získá možnost práce z domova i další bonusy. Při současné situaci, která panuje na pracovním trhu, jsou proto firmy ochotny na tyto požadavky přistoupit. V mnoha případech je pro ně jednodušší dovolit zaměstnanci několik dní v týdnu pracovat z domova než nechat volné místo dlouhodobě neobsazené.

Témata:  lidé práce

Aktuálně se děje

1. května 2024 14:22

30. dubna 2024 10:43

MMF aktualizoval výhled. Německo bude těsně nad nulou. Rusko naopak poroste. Sankce evidentně selhaly

KOMENTÁŘ Vladimíra Pikory: Mezinárodní měnový fond (MMF) v dubnu aktualizoval svoji prognózu a řekl nám, jaký očekává vývoj hlavních ekonomik světa. Nabídl obrázek, který ovšem není pěkný. Data ukazují, že Evropa se stává skanzenem. Budeme mít další slabý rok, kdy se budeme pohybovat těsně nad nulou, zatímco jiným se bude dařit lépe. Nůžky mezi námi a Ruskem se podle dat přivřou. Tak to ale přece být nemělo.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy