Protiruské sankce: EU přichází o miliardy, nakupuje shnilé ovoce

„Brusel promarnil stovky milionů eur z peněz daňových poplatníků za nákup shnilého ovoce od východoevropských zemědělců, aby jim vykompenzoval ztrátu, kterou jim přinesly sankce proti Vladimíru Putin,“ Takové tvrdé obvinění přinesl server Express, který vypočítává, která státy sankce nejvíce pocítily.

Evropská unie, ilustrační fotografie
reklama

Brusel už podle serveru vydal 400 milionů eur, aby udržel nad vodou producenty v členských státech EU, kteří jsou silně závislí na Rusku, do kterého před uvalením sankci vyváželi ovoce a zeleninou.

Obchodní omezení jsou součástí embarga, které na Rusko Evropská unie uvalila po anexi Krymu. Server píše, že teď úředníci skupují potraviny, které hnijí na polích, protože nemohou být odeslány přes hranice do Ruska.

Na sankce po svém zareagovala i Moskva – svět mohl na fotkách a videích vidět, jak Rusové pálí hory sýra, ovoce či masa z dovozu. Největšími příjemci podpory jsou Polsko, Španělsko, Itálie, Řecko a Belgie.

Například Chorvatsko získalo 6,2 milionu eur jako pomoc producentům, většina z těchto peněz měla jít na pokrytí nákladů za ztracený vývoz jablek a mandarinek. Do Ruska se teď ale ze zemí EU neprodávají třeba ani broskve, mrkev a rajčata. V roce 2013 28 zemí EU vyváželo do Ruska zboží za 119.5 miliard eur, ale kvůli sankcím se toto číslo zmenšilo na 73.9 miliard eur.

Brusel tak čelí stále většímu tlaku, aby byly sankce zrušeny, tyto hlasy se ozývají třeba také z Německa nebo Francie. „Itálie vyzvala k tomu, aby sankce nebyly rozšiřovány, zatímco na Slovensku, v Maďarsku, České republice, Lucembursku, Rakousku, Bulharsku, Kypru a Řecku si myslí, že by měly být zrušeny," píše server.

Komisař pro zemědělství EU Phil Hogan náklady kvůli sankcím odůvodňoval tím, že jsou určeny pouze jako dočasné a že jsou zaměřeny na „prevenci nebo alespoň minimalizaci vážného a dlouhodobého narušení trhu pro producenty ovoce a zeleniny".

EU proto vyvíjí velké úsilí ve snaze o nalezení alternativních trhů pro zemědělsko-potravinářské produkty EU. Na kanadský trh začaly být dováženy hrušky z EU. Jedná se také o větších dodávkách do USA a Brazílie. Dalším potenciálním trhem pro produkty by mohla být Čína.

Témata: Putin, Vladimír | Rusko | EU

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky