Ježíšek letos naděluje hypotéky. Jen aby radost nevystřídala posilvestrovská kocovina

Česká ekonomika roste, nezaměstnanost atakuje dlouholetá minima, pomalu se začíná zvedat i průměrná mzda. Lidé vnímají svou budoucnost příznivě, což je vede k úvahám směřujícím ke vzdálenější budoucnosti. Stále více rodin využívá současné výhodné situace k pořízení vlastního bydlení. Není divu, když je k této často největší investici života motivují i rekordně nízké úrokové sazby u hypoték. Banky poskytující hypoteční úvěry jsou celý rok pod náporem klientů, což dokazují i pravidelné statistiky Fincentrum Hypoindexu. Informuje RNDr. Evžen Korec, CSc., generální ředitel a předseda představenstva EKOSPOL a. s.

Ilustrační fotografie
reklama

Mnoho domácností už do nového bydlení letos investovalo, další desítky tisíc se k tomu rozhodnou do konce roku. Někteří čekají vyloženě na poslední chvíli, aby si klíče od vysněného domova mohli nadělit pod vánoční stromeček. Jiní si trochu pospíšili a vánoční svátky už stráví v novém. Že se musí Ježíšek letos činit nejen v posledních dnech před Štědrým dnem, dokládají čísla za první tři čtvrtletí letošního roku, kdy bylo sjednáno takřka 82 tisíc hypotečních úvěrů v celkovém objemu téměř 160 miliard korun.

Kromě šťastných majitelů nového bydlení z toho těží i developeři, kteří jen v Praze od začátku roku prodali přes 5000 nových bytů. Na konci roku by se tohle číslo mohlo zastavit až na sedmi tisících. Spousta lidí totiž výběr nového bytu nechává, stejně jako loni, až na poslední chvíli a snaží se v probraných cenících developerů nalézt přehlédnutý poklad.

Hypoteční statistiky by mohl ovlivnit nový zákon o spotřebitelských úvěrech, který od prosince výrazně zpřísní podmínky pro poskytování hypoték. Ještě zásadnější dopad však bude mít vývoj na rezidenčním trhu, který se v posledních měsících veze na vlně zdražování. Srovnatelný byt je nyní ve srovnání s loňským rokem dražší o stovky tisíc korun. Zájemci o nové bydlení proto musí sáhnout hlouběji do kapsy nebo si vzít vyšší hypotéku. Že tak činí lze vidět z dat, podle nichž průměrná výše hypotéky jen ve třetím čtvrtletí meziročně vzrostla o 8,6 procenta.

Tento vývoj s sebou nese jedno výrazné riziko. Zatímco rekordně nízká hypoteční sazba s největší pravděpodobností v budoucnu po skončení fixace vzroste, cena nyní koupeného bytu se nezmění. Bez ohledu na to, zda je jeho cena odpovídající či nikoliv. Naopak nyní předražený byt ztratí svou hodnotu rychleji, zatímco splátky hypotéky vzrostou. To by mohlo zamávat nejedním rodinným rozpočtem. Není to planá hrozba, protože vyloženě předražených projektů nejen v hlavním městě pozorujeme stále více.

Jen aby to nakonec nedopadlo jako s nedomyšlenými živými dárky, které dost často po Novém roce končí nechtěné v útulcích či v horším případě opuštěné v popelnicích. Zbavit se závazku v podobě hypotéky však rozhodně nebude tak snadné. Stejně jako při nadělování domácích mazlíčků pod stromečkem i při pořizování hypotéky raději přemýšlejte o něco déle a zvažte všechna rizika. V obou případech na sebe berete závazek na dlouhou dobu dopředu.

Témata: hypotéky | Ekospol

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky