Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Efekt Trump podpořil důvěru v německou ekonomiku

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Důvěra v německou ekonomiku, měřená indikátorem institutu ZEW, v listopadu vyskočila ve složce očekávání na 13,8 bodu. To je druhá nejvyšší hodnota v letošním roce. Lepší náladu na trh paradoxně zřejmě přineslo vítězství Donalda Trumpa v amerických volbách, které vedlo k oživení na akciových trzích. Důvěra 350 expertů z oblasti finančního trhu se tak konečně definitivně oklepala z propadu po vystoupení Velké Británie z EU. V té době se nacházela na úrovni –6,8 bodu. Současnou situaci finančníci ohodnotili 58,8 body, což je ve srovnání s minulým měsícem nepatrné zhoršení (0,7 bodu).

Německá ekonomika by tak měla pokračovat ve slušném růstu i ve čtvrtém čtvrtletí letošního roku. Ve třetím kvartále si na své konto připsala v meziročním srovnání 1,7 %. Hlavním zdrojem růstu zůstává spotřeba domácností, která profituje z mimořádně dobré situace na trhu práce. Ve třetím čtvrtletí si i navzdory brexitu polepšila i celá ekonomika eurozóny. Ta vzrostla o 0,3 % mezikvartálně a 1,6 % meziročně a to zřejmě především díky slušné domácí poptávce. Informovala Jana Steckerová, Economist, Investment Banking, Komerční banka.

 

Témata:  ekonomika

Aktuálně se děje

1. května 2024 14:22

30. dubna 2024 10:43

MMF aktualizoval výhled. Německo bude těsně nad nulou. Rusko naopak poroste. Sankce evidentně selhaly

KOMENTÁŘ Vladimíra Pikory: Mezinárodní měnový fond (MMF) v dubnu aktualizoval svoji prognózu a řekl nám, jaký očekává vývoj hlavních ekonomik světa. Nabídl obrázek, který ovšem není pěkný. Data ukazují, že Evropa se stává skanzenem. Budeme mít další slabý rok, kdy se budeme pohybovat těsně nad nulou, zatímco jiným se bude dařit lépe. Nůžky mezi námi a Ruskem se podle dat přivřou. Tak to ale přece být nemělo.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy