Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Akciové trhy nakonec mažou ztráty po ranních výprodejích

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Negativní sentiment po zveřejnění výsledků prezidentských voleb v USA, kdy od ledna příštího roku se do čela úřadu postaví republikánský kandidát Donald Trump, vyprchal. Zatímco evropské akcie otevřely dnešní seanci obrovskými výprodeji, kdy index Stoxx 600 oslabil o téměř 2,5 %, v závěru dnešního obchodování si již připisuje 0,7 %. Hlavním tahounem jsou farmaceutické společnosti, které rostou o 3,6 %. Ty tak na výsledky reagovaly nejsilněji, když vítězství Hillary Clinton by zřejmě znamenalo větší regulaci v odvětví. Dnes se dařilo i komoditním společnostem (+1,7 %), v plusu seanci končí i průmyslové a finanční tituly. Naopak síťová odvětví jsou největším propadlíkem, když jejich akcie propadly o dvě procenta.

Obchodování na americkém akciovém trhu je na začátku dne rozkolísané, když investoři přemílají výsledky voleb. Aktuálně index S&P 500 ztrácí dvě desetiny procenta a mezi hlavní aktéry dne patří stejné sektory jako v Evropě. Zdá se tak, že černé scénáře hlubokých propadů se nenaplní a ve srovnání s výsledky britského referenda o vystoupení země z EU se jedná o výrazně menší pohyby.

Pražská burza dnes odstartovala propadem téměř o dvě procenta, při závěrečném gongu se ale index PX ustálil na úrovni pouhé dvě setiny procenta pod včerejším zavíracím kurzem. Tahounem byly akcie rakouské Erste Group (+1,8 %), v plusu uzavřel i druhý rakouský zástupce, pojišťovna VIG (+0,7 %). Naopak nejhůře se dnes dařilo akciím Monety, které přišly o 1,1 %. Ta zítra ráno zveřejní výsledky hospodaření za třetí kvartál. Makroekonomické prostředí zůstává pro bankovní sektor příznivé, když se daří většině odvětví napříč celou ekonomikou. Přesto nízké úrokové sazby tlačí dále na snižování úrokových marží, a to jak v meziročním, tak i čtvrtletním srovnání. Čekáme tak pokles čistého úrokového výnosu o 8,7 % yoy. Silná konkurence pak stojí i za téměř 11% propadem čistého výnosu z poplatků a provizí. Provozní náklady předpokládáme ve srovnání s loňským rokem mírně vyšší z důvodu rebrandingu a IT výdajů v souvislosti s oddělováním informační infrastruktury od GE. Od čistého zisku očekáváme meziroční pokles o více jak 15 % na 956 mil. CZK, resp. 1,87 CZK na akcii. Informuje Miroslav Frayer, Equity Analyst, Investment Banking, Komerční banka, a. s.

Témata:  akcie ekonomika

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:08

16. dubna 2024 12:03

16. dubna 2024 10:45

Jak na mimosoudní řešení sporů

K obchodnímu styku mezi spotřebiteli a podnikateli dochází nesčetněkrát denně. Není proto divu, že je mezi nimi také mnoho sporů. Některé se podaří urovnat domluvou, u jiných se však oboustranně přijatelného řešení dospět nepodaří. Jelikož se drtivá většina těchto sporů týká nízkých částek, soudní řešení sporů se kvůli soudním poplatkům a nákladům na advokátní služby často nevyplatí. Existuje však alternativní způsob řešení těchto sporů, kterého mohou spotřebitelé využít, jelikož je levnější a rychlejší.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy