Trump žene zlato vzhůru

Po neočekávaném zvolení Donalda Trumpa americkým prezidentem zlato těží z nejistoty investorů. Ti přesouvají své prostředky do aktiv považovaných za bezpečné přístavy. Potvrzuje se scénář po překvapivém odhlasování brexitu britskými voliči. Tento vývoj detailně sleduje jablonecká Česká mincovna, největší český výrobce mincí a medailí z drahých kovů.

Zlato, ilustrační fotografie
reklama

Cena zlata tak v noci z úterý na středu posilovala téměř o pět procent na 1337 dolarů za troyskou unci, což bylo šestitýdenní maximum. Následně pak došlo k mírné korekci, ve středečních dopoledních hodinách se ale zlato stále drželo okolo ceny 1300 dolarů za troyskou unci. Růst o více jak tři procenta zaznamenalo i stříbro. Za pozornost stojí, že stranou nezůstala ani platina, která posílila přibližně o dvě procenta.

„Opět se potvrzuje, že drahé kovy, především pak zlato, jsou lidmi považovány za bezpečnou investici v nejisté době. Našim zákazníkům dává smysl část portfolia držet v pamětních a investičních mincích,“ uvádí obchodní ředitel jablonecké České mincovny, Aleš Brix s tím, že totéž platí i pro zlaté investiční slitky. Zvýšený zájem zákazníků se podle Mincovny pravidelně opakuje, naposledy se v Jablonci zvýšily skokově prodeje zlata o desítky procent během hrozby odchodu Řecka z eurozóny a krátce po odhlasování vystoupení Británie z Evropské unie.

Nejistota jménem Trump

Donald Trump je v očích mnohých kontroverzní politik, jehož budoucí rozhodnutí, která ovlivní americkou ekonomiku i zahraniční politiku, nelze dopředu předvídat. „Tato nejistota může na trzích způsobovat v následujících týdnech a měsících výraznou volatilitu,“ doplňuje Aleš Brix, obchodní ředitel Mincovny.

Část investorů v takové situaci tradičně reaguje nákupem bezpečných dluhopisů nebo právě zlata, kterému se v období nestability pravidelně daří. Růst ceny žlutého kovu by byl navíc podpořen i vysoce pravděpodobně slábnoucím dolarem.

Pro další vývoj ceny zlata bude v následujících týdnech důležité i rozhodnutí amerického FEDu ohledně zvýšení úrokových sazeb. Nyní lze předpokládat, že centrální bankéři své rozhodnutí měnit výši sazeb v prosinci ještě odloží na období, kdy bude zřejmé, jak americká ekonomika zareaguje na zvolení nového prezidenta. Zachování současné nízké úrovně úrokových sazeb by tak nahrávalo zlatu v dalším růstu. 

 

Témata: Trump, Donald | zlato

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky