Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Způsobil u vás řemeslník škodu? Můžete se dočkat nemilého překvapení

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Každý z nás čas od času využije služeb mistrů svého řemesla. Pokud rekonstruujeme nebo stavíme dům, zřejmě se bez pomoci odborníků neobejdeme.

Při rozhodování o zadání práce konkrétnímu živnostníkovi většinou přihlížíme k referencím, šikovnosti, termínům, ale jen zřídka ověříme, zda je zabezpečen proti škodám, které na našem majetku, případně zdraví, může při výkonu zakázky způsobit. Přitom toto jednoduché pravidlo může ušetřit mnoho starostí a přinést jistotu, že pokud vše nepůjde podle plánu, nemusíte se bát zásadních komplikací. Mají-li řemeslníci sjednané pojištění odpovědnosti a při výkonu své činnosti vám způsobí škodu, můžete se spolehnout, že vám ji obratem uhradí pojišťovna a vy nebudete vystaveni zbytečným průtahům. Podle údajů Slavia pojišťovny se škody, které mají na svědomí řemeslníci, mohou vyšplhat až do desítek či stovek tisíc korun a mezi nejrizikovější profese patří například instalatéři, topenáři nebo elektrikáři.  

Pokud doma stavíte či rekonstruujete, většinou si u vás podávají kliku odborníci nejrůznějších profesí, od elektrikářů po instalatéry, pokrývače nebo zedníky. Mnozí z nich svou práci odvádí kvalitně, přesto se může snadno stát, že vám způsobí škodu. Nemusí se nutně jednat jen o následky nekvalitně odvedené práce, roli může sehrát také náhoda nebo chvilková nepozornost. Své o tom vědí pracovníci Slavia pojišťovny, kteří podobné případy řeší pravidelně. „Zejména drobní živnostníci podceňují rizika, která jsou spojena s výkonem jejich profese. Přitom i menší nedopatření, způsobené při standardní zakázce, může znamenat fatální škody, které je zadluží na několik let,“ říká Jan Vlček, obchodní ředitel Slavia pojišťovny. A uvádí konkrétní případ, kdy instalatér špatně provedl vodovodní spoj, ten v době nepřítomnosti majitelů bytu praskl a vytékající voda zničila kuchyňskou linku, dřevěnou podlahu bytu a vyplavila také byt sousedů o patro níže. Celková škoda dosáhla částky 420 000 Kč. „Podobné škody evidujeme také například u elektrikářů nebo topenářů. Ale zaznamenali jsme i případ, kdy opravář auta zapomněl hadřík v motoru. Ten způsobil požár a na automobilu vznikla škoda 400 000 Kč,“ říká Jan Vlček ze Slavia pojišťovny.      

Proto se vždy vyplatí ověřit, zda řemeslník, který pro vás bude pracovat, má sjednané pojištění odpovědnosti. V případě nenadálé nehody vám bude kompenzace za způsobenou škodu spolehlivě proplacena a nedojde k dalším komplikacím. Pojištění odpovědnosti přitom kryje nejen škody na majetku, ale také újmu na zdraví a vztahuje se také na takzvanou následnou finanční škodu, která vznikla v souvislosti s výkonem práce pojištěného živnostníka.        

Témata:  řemeslníci lidé práce

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

18. dubna 2024 12:55

Koupil jsem si prodlouženou záruku, nebo je to pojištění?

Spotřebitelé se dnes mohou velmi často setkat s nabídkou prodloužené záruky na zboží, které kupují. Někdy bývá tato smluvní záruka nabízena automaticky, jindy je za příplatek. Nemálo spotřebitelů si tak prodlouženou záruku přikoupí, zejména na spotřební elektroniku, která bývá na poruchy náchylná. Někteří z nich však mohou být posléze nepříjemně překvapeni, když jim s reklamací nevyhoví, buď kvůli podmínkám smluvní záruky, nebo protože se vlastně vůbec nejedná o záruku, ale o pojištění. Na co by si měl spotřebitel pozor, než si za takovou nadstandardní službu připlatí?

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy