Způsobil u vás řemeslník škodu? Můžete se dočkat nemilého překvapení

Každý z nás čas od času využije služeb mistrů svého řemesla. Pokud rekonstruujeme nebo stavíme dům, zřejmě se bez pomoci odborníků neobejdeme.

Ilustrační fotografie
reklama

Při rozhodování o zadání práce konkrétnímu živnostníkovi většinou přihlížíme k referencím, šikovnosti, termínům, ale jen zřídka ověříme, zda je zabezpečen proti škodám, které na našem majetku, případně zdraví, může při výkonu zakázky způsobit. Přitom toto jednoduché pravidlo může ušetřit mnoho starostí a přinést jistotu, že pokud vše nepůjde podle plánu, nemusíte se bát zásadních komplikací. Mají-li řemeslníci sjednané pojištění odpovědnosti a při výkonu své činnosti vám způsobí škodu, můžete se spolehnout, že vám ji obratem uhradí pojišťovna a vy nebudete vystaveni zbytečným průtahům. Podle údajů Slavia pojišťovny se škody, které mají na svědomí řemeslníci, mohou vyšplhat až do desítek či stovek tisíc korun a mezi nejrizikovější profese patří například instalatéři, topenáři nebo elektrikáři.  

Pokud doma stavíte či rekonstruujete, většinou si u vás podávají kliku odborníci nejrůznějších profesí, od elektrikářů po instalatéry, pokrývače nebo zedníky. Mnozí z nich svou práci odvádí kvalitně, přesto se může snadno stát, že vám způsobí škodu. Nemusí se nutně jednat jen o následky nekvalitně odvedené práce, roli může sehrát také náhoda nebo chvilková nepozornost. Své o tom vědí pracovníci Slavia pojišťovny, kteří podobné případy řeší pravidelně. „Zejména drobní živnostníci podceňují rizika, která jsou spojena s výkonem jejich profese. Přitom i menší nedopatření, způsobené při standardní zakázce, může znamenat fatální škody, které je zadluží na několik let,“ říká Jan Vlček, obchodní ředitel Slavia pojišťovny. A uvádí konkrétní případ, kdy instalatér špatně provedl vodovodní spoj, ten v době nepřítomnosti majitelů bytu praskl a vytékající voda zničila kuchyňskou linku, dřevěnou podlahu bytu a vyplavila také byt sousedů o patro níže. Celková škoda dosáhla částky 420 000 Kč. „Podobné škody evidujeme také například u elektrikářů nebo topenářů. Ale zaznamenali jsme i případ, kdy opravář auta zapomněl hadřík v motoru. Ten způsobil požár a na automobilu vznikla škoda 400 000 Kč,“ říká Jan Vlček ze Slavia pojišťovny.      

Proto se vždy vyplatí ověřit, zda řemeslník, který pro vás bude pracovat, má sjednané pojištění odpovědnosti. V případě nenadálé nehody vám bude kompenzace za způsobenou škodu spolehlivě proplacena a nedojde k dalším komplikacím. Pojištění odpovědnosti přitom kryje nejen škody na majetku, ale také újmu na zdraví a vztahuje se také na takzvanou následnou finanční škodu, která vznikla v souvislosti s výkonem práce pojištěného živnostníka.        

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky