6 tipů, jak financovat Vánoce a nezbláznit se

Ať už Vánoce máte rádi, či nikoli, ve chvíli, kdy obchody nahodí výzdobu a Coca Cola vytáhne Santa Clause, tak víte, že se to blíží. Kromě zátěže na psychiku jsou vánoční svátky zátěží i pro naši peněženku. Recept na to, jak náhle zbohatnout, nemáme, ale máme pro vás několik tipů, jak Vánoce finančně ustát se ctí. Informuje ušetřeno.cz.

Ilustrační fotografie
reklama

Každý rok se s příchodem podzimu vyrojí průzkumy a statistiky o tom, že Češi o Vánocích utrácí jako diví a bohužel se ani nebojí kvůli tomu zadlužit. Podle průzkumu společnosti Ipsos z loňského roku byla průměrná výše předvánoční půjčky 7 869 Kč. Většinou si pak lidé nepůjčovali více než 30 000 Kč, což není závratná částka, ale rodinný rozpočet dokáže potrápit.

Podle produktového manažera Vojtěcha Rychlíčka z portálu Ušetřeno.cz nastává problém především tehdy, když se lidé pod vlivem emocí před Vánoci vrhnou často do nepromyšlených a nepříliš výhodných půjček, u nichž se dobře neseznámí s podmínkami. “Takovéto půjčky mohou být sice vyřízeny prakticky okamžitě a lidé mají pocit, jak dobře pořídili, ale ve výsledku přeplatí kvůli nevýhodným podmínkám klidně 50 % a více. Ukvapené sjednání půjčky pak může zanechat v rodinném rozpočtu několikaletou jizvu, a dárek, který měl přinést radost, pak s sebou přináší spíše zbytečné starosti a zadlužení,“ komentuje fenomén nové doby Rychlíček.

Jak tedy zvládnout Vánoce, abyste už v lednu nelitovali?

1. Zhluboka se nadechněte a uklidněte se

Lidé jsou z Vánoc často ve stresu, jen aby pak 27. prosince zjistili, že díky honu za dokonalými svátky právě prožili několik nejhorších dnů v roce. Ale kde je psáno, že to tak má být? Pod stromkem nemusí být dvoumetrová hora dárků, ve spíži nemusíte mít 20 druhů cukroví a lednice nemusí praskat ve švech jídlem, jehož velkou část stejně na Tři krále vyhodíte, protože se to nestihlo sníst. Zamyslete se proto nad Vánoci už teď a rozmyslete si, co je pro vás opravdu důležité. Zbytek prostě vypusťte.

2. Naplánujte si všechny výdaje předem

Zvýšeným výdajům se o Vánocích pravděpodobně nevyhnete, ale když si je předem naplánujete, nezaskočí vás. Začněte podrobným seznamem všech položek – čím dříve, tím lépe. “Určitý finanční plán by si měla každá domácnost vést i během roku, obzvlášť pokud je její rozpočet napjatý. Pro období zvýšených výdajů, jako jsou právě Vánoce, by pak plánování mělo být automatickým krokem,” upozorňuje Rychlíček z Ušetřeno.cz. Poctivě si do plánu sepište vše, co na svátky budete pořizovat. Stanovte si limit, kolik chcete utratit za dárky, sepište náklady na stromeček, výzdobu, jídlo i pití. Nezapomeňte ani na dopravu, pokud na svátky cestujete k příbuzným. Pokud je výsledná částka příliš vysoká, vyškrtejte položky, bez kterých se dokážete obejít (například nové ozdoby na stromek, když máte ve sklepě tři krabice jiných). Podle V. Rychlíčka by v kvalitním rozpočtu rodiny neměla chybět ani tzv. železná rezerva, která pak rodině můžu právě v období Vánoc pomoci vyrovnat se s vyššími výdaji.

 3. Náklady si rozložte

Nenechávejte všechny nákupy až na prosinec, kdy se toho na jednu výplatu sejde opravdu hodně. Pokud nemáte úspory, je pak těžké vše poplatit. Nakupujte proto průběžně během celého podzimu. Samozřejmě nemyslíme, abyste stromek kupovali v září, ale dárky i celou řadu trvanlivých potravin můžete v klidu pořídit i několik měsíců předem.

4. Držte se plánu a nenakupujte nesmysly

Především s blížícím se Štědrým dnem je někdy těžké se udržet a nepodlehnout stresu. Vy ale máte plán, tak se ho držte. Co v něm není, velice pravděpodobně nepotřebujete a nemá cenu to kupovat. A také nenechávejte nákupy dárků na poslední chvíli. Protože 23. prosince půl hodiny před zavíračkou a stále bez dárku je přesně ta chvíle, kdy se přestáváme chovat rozumně.

5. Nepůjčujte si

Držte se po celou dobu zásady, že Vánoce zvládnete s tím, co máte na účtu a že si na svátky nepůjčíte. Člověk se úvěrům v některých životních situacích nevyhne. Honosné Vánoce nad naše poměry by tím ale být neměly.

Tip navíc: co když to bez půjčky přece jen nepůjde?

Ponechme teď stranou, jak se stalo, že si půjčku před Vánoci vzít musíte.  Soustřeďme se na to, jakou si vybrat, aby bylo zlo co nejmenší.

  • Pozor na mikropůjčky. Vždy byste se měli mít na pozoru před tzv. mikropůjčkami, rychlopůjčkami a obecně půjčkami v nebankovním sektoru. “Jde o půjčky na nižší částky, které často slibují okamžité schválení, a na první pohled se i splátky mohou jevit přijatelně. Problémem jsou ale skryté poplatky. Právě proto se vždy zajímejte o procento RPSN, to ukazuje, kolik na půjčce skutečně přeplatíte,” vysvětluje Vojtěch Rychlíček z Ušetřeno.cz. Jednoduše řečeno, čím je RPSN vyšší, tím je úvěr dražší. 
  • Pozor na chybějící údaje. Typické pro pochybné půjčky je také to, že na jejich webových stránkách prakticky není možné dohledat kompletní informace o výši RPSN a úroku či poplatcích. Jednotlivé údaje jsou obvykle uváděny velmi zmatečně, takže není možné udělat si rychle představu o tom, jak si půjčka ve výhodnosti stojí. Naše rada – od takových nabídek ruce pryč.
  • Obezřetní buďte i u nákupů na splátky. Stejně tak buďte na pozoru při koupi spotřebních věcí na splátky přímo v obchodech. I to je upsání se k úvěru, který pro vás prodejna zprostředkuje, takže se i tam zajímejte o výši RPSN, poplatky, i kolik ve výsledku přeplatíte. Vánoční dárek zakoupený na základě neuvážené půjčky vás může vyjít klidně i dvojnásobek ceny dárku.
  • Na krátkou dobu poslouží kontokorent či kreditka. “Pokud potřebujete půjčkou vykrýt jen krátké období (například prosinec, ale víte, že již v lednu vám peněz zbyde více), tak je řešením využít kontokorent či kreditní kartu přímo u své banky. Samozřejmě ale pouze za předpokladu, že dodržíte stanovenou dobu splatnosti a využijete tzv. bezúročného období, kdy neplatíte bance žádný úrok” uvádí Vojtěch Rychlíček z Ušetřeno.cz.

Držte se při zemi. Nepůjčujte si zbytečně moc. Peníze nejspíš rychle utratíte, ale budete schopni je stejně rychle i splatit? Myslete především na rodinnou pohodu.

KOLIK ZAPLATÍTE PŘI PŮJČCE NA 25 000 Kč, SPLATNOST 24 MĚSÍCŮ

Společnost

Celková splatná částka

Výše měsíční splátky

Roční úroková

sazba (v %)

RPSN (v %)

Zonky.cz

Půjčka Zonky

26 054 Kč

1 086 Kč

3,99 %

6,11 %

Raiffeisenbank, Rychlá půjčka

27 109 Kč

1 130 Kč

7,90 %

8,20 %

Osobní půjčka Cetelem

27 648 Kč

1 152 Kč

9,86 %

10,32 %

mPůjčka Plus od mBank

27 659 Kč

1 152 Kč

9,90 %

10,36 %

Air Bank půjčka

27 937 Kč

1 164 Kč

10,90 %

11,47 %

ČSOB Flexi půjčka

28 526 Kč

1 189 Kč

7,90 %

8,20 %

MONETA Money Bank Expres půjčka

29 063 Kč

1 211 Kč

15,95 %

14,90 %

Equa bank Minutová půjčka

29 063 Kč

1 211 Kč

14,90 %

15,96 %

Home Credit půjčka

30 896 Kč

1 287 Kč

21,22 %

23,60 %

Japonská půjčka

31 176 Kč

1 299 Kč

22,20 %

24,60 %

Profi Credit

neuvedeno

1 326 Kč

neuvedeno

neuvedeno

Ferratum Půjčka bez doložení příjmu

59 803 Kč

po 30 dnech min. 3781 Kč

neuvedeno

(denní úrok 0,2833%)

219,4 %

Zdroj: online kalkulačka Ušetřeno.cz, Japonskapujcka.cz, Proficredit.cz, Ferratum.cz, údaje platné k 17. 10. 2016

Pozn.: Výpočty jsou pouze orientační. Přesné parametry půjčky jsou vždy počítány s ohledem na konkrétního klienta a mohou se lišit.

 

Témata: vánoce

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky