Britská Columbie: Příběh Zlatého trojúhelníku

Poptávka po drahých kovech v současné době neustále narůstá a zlata se nestačí těžit tolik, aby vůbec stačilo držet tempo se zájmem investorů. Jediné, co by tuto situaci mohlo „zmírnit“ by byla nová naleziště zlata. Jedním z nich je oblast zvaná „The Golden Triangle“ (Zlatý trojúhelník) nacházející se na americkém kontinentu. Informuje Jakub Petruška, investiční analytik, Zlaťáky.cz

Zlato, ilustrační fotografie
reklama

Zlatý trojúhelník leží v severozápadní části Kanady v Britské Kolumbii. Toto místo je jedním z nejvýznamnějších světových nalezišť a dál nabízí obrovský nerostný potenciál. Je to místo, které ukrývá miliardy dolarů v podobě neobjeveného zlata, stříbra nebo mědi, a které stále není zcela prozkoumáno. Oblast, která byla ještě nedávno skryta zájmům celého světa.

Co o tomto „pokladu“ víme? Ještě předtím, než se Kanada stala oficiálně státem, byla oblast, známá jako Zlatý trojúhelník, centrem zájmu zlatokopů, kteří chtěli rychle zbohatnout. V roce 1861 objevil francouzský Kanaďan, hledač pokladů a dobrodruh Alexander „Buck“ Choquette u soutoku řek Anuk a Stikine drahý kov. Tím odstartoval v této oblasti zlatou horečku a zlatokopové se sem začali jen hrnout.

 Po několika letech byla severně odtud objevena ještě významnější oblast v regionu Cassiar. Na tomto místě objevil jeden zlatokop dosud největší v Britské Kolumbii zaznamenaný zlatý valoun, který vážil 73 uncí. A třetím pomyslným vrcholem tzv. Zlatého trojúhelníku byla oblast Atlin, která se nachází na východním břehu stejnojmenného jezera. Kromě pokračující těžby zlata je tato oblast oblíbenou turistickou destinací.

 První objevy

  • Zlatý důl Premier: Prvním velkým objevem v oblasti Zlatého trojúhelníku byl zlatý důl Premier, který zahájil svou činnost v roce 1918. Zpravodajská agentura Christian Science Monitor označila v té době tento důl za jeden z největších stříbrných a zlatých dolů na světě.
  • Důl Snip: Tento důl byl objeven v roce 1964. Vysoce kvalitní důl vyprodukoval od roku 1991 do roku 1999 přibližně jeden milion uncí zlata s průměrnou produkcí 27,5 gramů na tunu.
  • Důl Eskay Creek: Tento důl se nachází u řek Unuk a Iskut. Vznikl v roce 1988, kdy se po 109 vrtech průzkumu ukázalo, že obsahuje nejméně 5 uncí zlata na tunu. Tento důl se stal pátým největším na světě s produkcí více než 3 miliony uncí zlata a 160 miliony uncí stříbra.

V dřívější době byla těžba ekonomicky velmi náročná, například i proto, že v této odlehlé oblasti chyběla dostatečná infrastruktura. Energetická náročnost, logistika a pracovní síly obrovsky zvyšovaly nákladovost. Dnes je situace úplně jiná a činnost ve Zlatém trojúhelníku jede na plné obrátky. V současné době je tato oblast snáze dopravně dostupná a nové investice do infrastruktury výrazně snižují náklady a energetickou náročnost pro společnosti zde působící.

Navzdory tomu, že se v této oblasti provádějí další průzkumy, objevují se další ložiska, staví nové doly a oblast se celkově zpřístupňuje, je podle vládní zprávy Britské Kolumbie objevena jen velmi malá část surovin. Odhaduje se, že k dnešnímu dni bylo ze Zlatého trojúhelníku vytěženo pouhých 0,0006 % z celkového množství v dané oblasti. Je jen otázkou času, kdy bude tento obrovský potenciál naplno objeven.

Témata: zlato

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky