Konec eura? Měna brzy zkolabuje, varuje její zakladatel

Německý ekonom a otec jednotné evropské měny Otmar Issing tvrdí, že euro stojí před kolapsem. Měna podle něj potřebuje reformu, jinak zanikne. K vážné situaci podle něj přispěly i neuvážené půjčky Řecku a Irsku. Píše to britský The Telegraph.

Evropská měna EURO, ilustrační fotografie
reklama

„Jednoho dne se tento domeček z karet zhroutí," tvrdí Issing, první hlavní ekonom Evropské centrální banky (ECB). Euro podle něj bylo zrazeno politiky. „Realisticky se budeme trmácet od jedné krize ke druhé. Je obtížné předpovědět, jak dlouho to bude trvat, ale nemůže to takto jít donekonečna," řekl v rozhovoru pro Central Banking.

Ekonom také kritizuje Evropskou komisi, která se podle něj vzdala jakékoliv snahy prosazovat smysluplným způsobem pravidla. „Tento morální hazard je ohromující," tvrdí. Evropská centrální banka je pak podle něj na „šikmé ploše", podle jeho názoru smrtelně ohrožuje systém tím, že zachraňuje bankrotující státy, které porušily smlouvy.

„Pakt o stabilitě a růstu více či méně selhal. Tržní disciplína je kvůli intervencím ECB pryč. Takže tu není fiskální kontrolní mechanismus ze strany trhů či politiky. Tyto prvky bzdou pohromou pro měnovou unii," předvídá.

Situaci podle něj ještě zhoršilo Řecko, které se mermomocí snaží euro udržet. Zemi by však podle Issinga pomohl spíše návrat k půbovní měně. Řekům podle něj měla být nabídnuta velkorysá podpora, ale až poté, co obnoví svou životaschopnost kurzovým návratem právě k drachmě.

Témata: EUR | Německo

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky