Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Život českých důchodců? Budete se divit, jaké je srovnání se světem

Důchodci v EU?
Důchodci v EU?
Foto: Pixabay

Čeští důchodci jsou na tom oproti seniorům z jiných zemí světa relativně dobře. Vyplývá to z dat investiční banky Natixis, která sestavila žebříček kvality života seniorů v zemích z celého světa. Česko se zařadilo na překvapivé 18. místo.

Z žebříčku vyplývá, že Česká republika patří mezi nejlepší státy světa, co se týče postavení seniorů v rámci společnosti. Mají se tak například lépe, než senioři ve Francii a Japonsku.

Studie porovnává život seniorů hned z několika hledisek. Zaměřuje se například na dostupnost zdravotní péče, kvalitu vlády, životní prostředí, ale řeší i jejich příjmy a nutné výdaje.

Právě ve velikosti příjmů Češi úplně dobře nedopadli. Západně od nás si sice senioři vydělají více, studie ale bere v potaz například pojišťovnami hrazenou zdravotní péči a velké množství vlastního majetku. Rostoucí česká ekonomika navíc nahrává postupnému zlepšení kvality jejich života.

Česko také sklidilo chválu za průměrnou délku života i za zachování životního prostředí. V čem naopak neuspělo je kvalita vládnutí a velké množství nesplacených úvěrů na finančním trhu.

Pokud byste však uvažovali o zemi, kde se mají senioři nejlépe ze všech, museli byste se přestěhovat do Norska. Právě to zaujalo první místo v žebříčku, neboť jeho ekonomika silně těží z prodeje ropy a o své seniory poctivě pečují jak vláda, tak tamní zaměstnavatelé.

Lépež než Česko dopadlo i Německo, Švédsko, Švýcarsko, Nizozemsko, Rakousko, Finsko a další severské a západní země. Hůře je na tom naopak Slovensko, Polsko, Francie, Japonsko, Řecko, ale i Indie, která zaujala poslední místo.

Žebříček 21 nejlepších států světa:

Norsko Švýcarsko Island Nový Zéland Švédsko Austrálie Německo Nizozemsko Rakousko Kanada Finsko Dánsko Lucembursko USA Belgie Irsko Spojené království Česká republika Izrael Francie Japonsko

Témata:  důchodci důchody důchodový věk

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

22. dubna 2024 18:27

Vysoké úroky povzbuzují ekonomiku, soudí američtí finančníci i ekonomové. MMF ale varuje

Mezinárodní měnový fond (MMF) se v minulém týdnu nezvykle ostře pustil do Spojených států. Vadí mu jejich rozhazovačnost. Ta jim prý sice dopomáhá k impresivnímu ekonomickému růstu, leč není dlouhodobě udržitelná. Přílišné výdaje Washingtonu mohou podle MMF celosvětově opětovně zvýšit inflaci a ohrozit rozpočtovou a finanční stabilitu. Jinými slovy, hrozí, že za velké americké dluhy nakonec zaplatíme všichni – ať už krizemi či pořádnou inflací.

Zdroj: Lukáš Kovanda

Další zprávy