Život českých důchodců? Budete se divit, jaké je srovnání se světem

Čeští důchodci jsou na tom oproti seniorům z jiných zemí světa relativně dobře. Vyplývá to z dat investiční banky Natixis, která sestavila žebříček kvality života seniorů v zemích z celého světa. Česko se zařadilo na překvapivé 18. místo.

Důchodci v EU?
reklama

Z žebříčku vyplývá, že Česká republika patří mezi nejlepší státy světa, co se týče postavení seniorů v rámci společnosti. Mají se tak například lépe, než senioři ve Francii a Japonsku.

Studie porovnává život seniorů hned z několika hledisek. Zaměřuje se například na dostupnost zdravotní péče, kvalitu vlády, životní prostředí, ale řeší i jejich příjmy a nutné výdaje.

Právě ve velikosti příjmů Češi úplně dobře nedopadli. Západně od nás si sice senioři vydělají více, studie ale bere v potaz například pojišťovnami hrazenou zdravotní péči a velké množství vlastního majetku. Rostoucí česká ekonomika navíc nahrává postupnému zlepšení kvality jejich života.

Česko také sklidilo chválu za průměrnou délku života i za zachování životního prostředí. V čem naopak neuspělo je kvalita vládnutí a velké množství nesplacených úvěrů na finančním trhu.

Pokud byste však uvažovali o zemi, kde se mají senioři nejlépe ze všech, museli byste se přestěhovat do Norska. Právě to zaujalo první místo v žebříčku, neboť jeho ekonomika silně těží z prodeje ropy a o své seniory poctivě pečují jak vláda, tak tamní zaměstnavatelé.

Lépež než Česko dopadlo i Německo, Švédsko, Švýcarsko, Nizozemsko, Rakousko, Finsko a další severské a západní země. Hůře je na tom naopak Slovensko, Polsko, Francie, Japonsko, Řecko, ale i Indie, která zaujala poslední místo.

Žebříček 21 nejlepších států světa:

  1. Norsko
  2. Švýcarsko
  3. Island
  4. Nový Zéland
  5. Švédsko
  6. Austrálie
  7. Německo
  8. Nizozemsko
  9. Rakousko
  10. Kanada
  11. Finsko
  12. Dánsko
  13. Lucembursko
  14. USA
  15. Belgie
  16. Irsko
  17. Spojené království
  18. Česká republika
  19. Izrael
  20. Francie
  21. Japonsko

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky