Jak nejlépe platit na vánočních trzích v zahraničí nebo na lyžích v Alpách?

Chystáte se na lyže do Alp či na vánoční trhy do Německa a nechcete zbytečně vyhazovat peníze? Přinášíme několik tipů, které vám na zimních výletech a dovolených  ušetří rodinné finance a nenechají vás daleko od domova ve štychu.

Ilustrační fotografie
reklama

Hotovost nebo karta?

Základní otázkou při cestě do zahraničí je, zda se vybavit spíše hotovostí nebo platební kartou.  Pro výlet na lyže do rakouských a italských Alp nebo na vánoční trhy do Norimberka či Drážďan i jinam do zahraničí je odpověď  jednoduchá – obojím. „Pro výhodné placení v zahraničí je klíčové mít při sobě vždy nějakou hotovost a zároveň i platební kartu,“ radí Hana Drápalová ze Sberbank. Hotovost je vždy potřeba a často  se vám  může hodit již brzy po překročení hranic. Ne všude lze totiž použít k platbě kartu. Ale na místech, kde karty berou, je jí výhodné platit, protože za běžné platby v obchodech v zahraničí neplatíte žádné poplatky a daná měna je přepočítávána devizovým kurzem, který je výhodnější než kurz valutový. Hotovost si tak šetříte pro případ, že někde karty brát nebudou.

Zda za výběr z bankomatu zaplatíte nějaký poplatek, záleží na podmínkách vaší  banky. Před cestou je proto praktické si zjistit, jaké konkrétní podmínky vaše banky nabízí v dané zemi.        

Vyplatí se mít kartu Visa i Mastercard 

A co samotná karta? Je jedno, která z karetních společností ji vydala? Často ano, protože dnes již většina obchodníků akceptuje obě karty, ale v odlehlých oblastech nebo malých krámcích můžete narazit na problém. „Proto je nejvýhodnější a nejsnazší mít po ruce karty obou asociací – Visa i Mastercard,“ radí Drápalová, Sberbank. Na poplatky za výběr z bankomatu poskytovatel vliv nemá, ty jsou závislé na podmínkách banky.

Bezpečnost na prvním místě

Při nakládání s penězi se vždy vyplatí dodržovat základní bezpečnostní pravidla. Na cestách dvojnásob. Vhodné je nemít všechnu hotovost a zároveň i karty na jednom místě. Pak totiž ztráta či zcizení jednoho zavazadla nebo jedné peněženky může znamenat velké problémy. Pokud jedete v páru, mějte tedy každý svou peněženku a karty i hotovost rozdělenou na dvě části. Když cestujete sami, mějte peníze na dvou místech tak, aby nebyly jednoduše zcizitelné naráz.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky