Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Čína nabízí finanční pomoc Evropě. Klade si ale podmínky

Svoji roli v záchranném systému eurozóny by mohla dostat Čína, rozsah jejího zapojení však bude závislý na splnění podmínek. V pátek o tom podle agentury Reuters informoval britský deník Financial Times.

Podle listu se rýsuje šance, že by asijská velmoc mohla nějakým způsobem přispět do záchranného systému eurozóny, z něhož se financují problémové země. Vyžadovat ale bude splnění určitých podmínek. "Je dlouhodobý a vlastní zájem Číny pomoci Evropě, protože je naším největším obchodním partnerem. Hlavní starost čínské vlády ale je, jak vysvětlit toto rozhodnutí našim lidem," uvedl profesor Li Tao-kchuej, který je členem výboru čínské centrální banky pro měnovou politiku. "Poslední věc, kterou Čína chce, je vyhazovat bohatství země a být viděna jen jako zdroj peněz," doplnil. Profesor Li Tao-kchuej zároveň podotkl, že čínská vláda také může požádat evropské vůdce, aby zabránili kritice čínské měnové politiky. Ti podle něj opakovaně obvinili Peking, že záměrně podhodnotil měnu s cílem pomoci vývozcům.

Témata:  EU Čína

Aktuálně se děje

1. května 2024 14:22

30. dubna 2024 10:43

MMF aktualizoval výhled. Německo bude těsně nad nulou. Rusko naopak poroste. Sankce evidentně selhaly

KOMENTÁŘ Vladimíra Pikory: Mezinárodní měnový fond (MMF) v dubnu aktualizoval svoji prognózu a řekl nám, jaký očekává vývoj hlavních ekonomik světa. Nabídl obrázek, který ovšem není pěkný. Data ukazují, že Evropa se stává skanzenem. Budeme mít další slabý rok, kdy se budeme pohybovat těsně nad nulou, zatímco jiným se bude dařit lépe. Nůžky mezi námi a Ruskem se podle dat přivřou. Tak to ale přece být nemělo.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy