Všechny kotle na tuhá paliva musí ještě letos projít revizí

Majitelé kotlů na tuhá paliva mají poslední tři měsíce na to, aby si nechali udělat jejich revizi. Podle zákona je od roku 2017 povinnost mít zkontrolovaný kotel. Mnozí lidé o tom ale nevědí.

Ilustrační fotografie
reklama

Úřady po majitelích kotlů přitom už brzy budou chtít doklad o tom, že mají kotel v pořádku. Pokud ho mít nebudou, mohou dostat pokutu až 20 tisíc korun.

Zákon z roku 2012 konkrétně říká, že si každý majitel musí nechat odborně proškoleným technikem zkontrolovat co dva roky kotel, přičemž první revizi musí stihnout ještě letos. Lidé o tom ale příliš nevědí.

Dokazuje to anketa provedená štábem televize Nova. Ukázalo se, že z patnácti lidí z Dobřichovic deset o nutnosti revize vůbec neví. Přitom se to týká všech, kteří mají kotle na tuhá paliva o příkonu od desíti do tří set kilowatt a to i těch třeba letos koupených - stáří zařízení totiž nerozhoduje.

Revize provádějí vyškolení technici. Těch je ale nedostatek a prací jsou zavalení. Lidé by tak revize neměli nechávat na poslední chvíli, mohlo by se jim totiž snadno stát, že technika do konce roku už neseženou.

Cena revize není jednotná, pohybuje se zhruba od sedmi set do dvou tisíc korun. Ovlivnit ji může třeba to, jak daleko za Vámi musí technik dojet, nebo kolik lidí v dané lokalitě během dne obslouží.

Seznam techniků i s kontakty na ně naleznete ZDE

"Technik kontroluje, jestli je zařízení provozováno správně v souladu s dokumentací, jestli je správně nainstalováno. A v neposlední řadě řeší, zda je správně připojeno ke spalinovým cestám a podobně," vypočítává výkonný ředitel Asociace podniků topenářské techniky Mojmír Krátký.

Témata: kotel | uhlí

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky