Akciovým trhům svítí zelená

Akcioví investoři měli dneska žně. Evropský index Stoxx 600 v závěru dnešního obchodování přidává 1,7 %. Více jak jedno procento si připisují všechny sektory s výjimkou farmaceutických titulů, které rostou o 0,6 %. Evropa se tak svezla na nákupní vlně, kterou včera večer odstartovaly Spojené státy po zveřejnění výsledků zasedání americké centrální banky a pokračovala i během dnešního nočního obchodování v Asii.

Ilustrační fotografie
reklama

Optimismus na trzích by přitom nemusel hned jen tak vyprchat, když trhům se dostalo určitého uklidnění ohledně budoucího směřování měnové politiky americké centrální banky. Ceny ropy i dalších komodit pak nákupům přidaly na síle, a tak není divu, že nejvíce rostoucími sektory jsou akcie energetických a těžařských společností (+2,3 %).

Do zeleného se po otevření trhů v zámoří oblékly i americké indexy. S&P 500 a Nasdaq posilují o 0,7 %, Dow Jones pak otevřel se zisky ještě o jednu desetinu vyššími. V dalším růstu jim nezabránily ani horší statistiky o prodejích existujících domů.

Pražská burza se k celosvětovému akciovému růstu rovněž připojila. Index PX si polepšil o 1,3 %. K růstu zavelely všechny velké emise, nejvyšší zisk si však odnesla mediální společnost CME (+4,6 %). I tak se ale na pražském parketu našly tituly, kterých se investoři zbavovali. Jednalo se o defenzivní akcie Kofoly, Stock Spirits nebo Philip Morris ČR. Nejhlubší ztráty si odnesl výrobce nealkoholických nápojů, který odevzdal 2,9 %.  Informuje Miroslav Frayer, Equity Analyst, Investment Banking, Komerční banka, a. s.

Témata: akcie | ekonomika

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky