Kalousek kritizoval návrh státního rozpočtu. Sobotka se do něj pustil

Návrh státního rozpočtu na rok 2017 je podle bývalého ministra financí Miroslava Kalouska jeden z nejhorších a nejméně zodpovědných rozpočtů historie. Drsnou kritikou pobouřil Kalousek premiéra Sobotku, který pak na něm nenechal nit suchou.

Miroslav Kalousek
reklama

Miroslav Kalousek dnes představil svou podrobnou analýzu návrhu státního rozpočtu na příští rok - a kritikou rozhodně nešetřil.

Podle něj výdaje státu neuvěřitelně rostou, a vláda se místo investic zaměřuje na nabírání státních zaměstnanců. Za poslední tři roky jich prý přibylo 30 tisíc. Kritizoval také velký objem neinvestičních dotací soukromým podnikatelům a velkou zátěž pro živnostníky.

Na co vláda podle něj naopak zapomíná - to jsou investice do vývoje, výzkumu a inovací. A proto prý TOP 09 Sněmovně doporučí, aby návrh rozpočtu vrátila k přepracování a snížila ho o polovinu - tedy na třicet miliard namísto plánovaných šedesáti.

Premiér Bohuslav Sobotka ale kritiku odmítá, naopak poukazuje na to, že když byl ministrem financí Miroslav Kalousek, bylo v Česku o 200 tisíc nezaměstnaných lidí víc. Konečná podoba návrhu rozpočtu se má prý doladit zítra.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky