Analytik varuje: Světovou ekonomiku čekají těžké časy. Je globální krize na obzoru?

Ekonomika zpomaluje. Zatím ne o mnoho, ale rachot vzdáleného hromu naznačuje, že nás mohou čekat těžší časy, konstatuje ekonomický analytik a komentátor Hamish McRae. V komentáři pro server The Independent varuje, že se najedná o důsledek brexitu - byť rozpory nikdy nepomáhají - ale celosvětový problém.

Ilustrační fotografie
reklama

Žádná země neunikne

Po mnoha letech slušného, byť nerovnoměrného hospodářského růstu, se objevují signály, že nadcházející roky přinesou jisté cyklické zpomalení, konstatuje analytik. Dodává, že situace zřejmě vyvrcholí tzv. sekulární stagnací, tedy dlouhým obdobím, kdy budeme sotva pozorovat nějaký růst, alespoň ne v rozvinutém světě.

"Problémem je jako vždy odlišit cyklickou (stagnaci) od sekulární, krátkodobou od dlouhodobé," pokračuje McRae. Poukazuje na známou skutečnost, že ekonomiky vykazující slušný dlouhodobý výkon se lépe vypořádají s cyklickým poklesem než ty, které stagnovaly již dříve. Víme také, že pokud dojde k obecnému cyklickému propadu, je velmi těžké pro jakoukoliv zemi či region uniknout dopadům, připomíná odborník. Dodává, že recesí v letech 2008-2009 prošel pouze jediný člen EU - Polsko - za udržení hospodářského růstu, přičemž ještě nedošlo k završení celého posledního cyklu.    

Otázka podle McRae zní, co se aktuálně děje. Předně poukazuje na situaci ve Spojených státech, jejichž ekonomika je v mnoha ohledech ve slušné kondici - vznikají pracovní místa, nezaměstnanost je pod pěti procenty, došlo k oživení trhu s bydlením a dolar je velmi silný. Při hlubší sondě však odhalíme otřesy, varuje analytik. Konstatuje, že američtí spotřebitelé se drží poněkud zkrátka a zřejmě mají strach z růstu úrokových sazeb, k němuž by mohlo dojít příští rok, či ještě letos.

  • Komentář v originálním znění si můžete přečíst zde.

Cena amerických akcií je také ve srovnání s jejich výnosy relativně vysoká, především kvůli záplavě peněz, které do systému během oživování napumpoval Federální rezervní systém, a velmi nízkým výnosům z dluhopisů. "Bylo by dobré, pokud by výnosy rostly, ale v poměru k HDP jsou historicky nejvyšší, a tak je přirozeně jakékoliv zpomalení zasáhne jako první," vysvětluje expert.    

Jen málo odborníků předpovídá Spojeným státům recesi, ale zpomalení jejich růstu je podle McRae nepochybně reálné a ve skutečnosti také pravděpodobné. Důvod spatřuje v málo pružném trhu práce, přičemž očekává, že problém se nepochybně přelije i na starý kontinent, jelikož stále platí, že pokud Amerika kýchne, Evropa se nachladí.  

Stagnující Evropa

Evropa je pak ve špatné kondici, aby si dokázala poradit s jakýmkoliv hospodářským zpomalením, varuje analytik. Připomíná, že nezaměstnanost v eurozóně stále dosahuje dvouciferných čísel a ačkoliv existují signály úspěchu - především v Německu - většina kontinentu stále vykazuje jen velmi pomalý růst. "Toto není místo pro lamentování nad slabým výkonem většiny jižní Evropy či dokonce Francie, jelikož jde o dlouhodobý, nikoliv cyklický problém," podotýká odborník.  

Podíváme-li se však kolem, Evropa nemůže cyklický propad ekonomiky jakkoliv vykompenzovat, soudí McRae. Situaci považuje za ostudnou - navzdory problémům jde stále o region s velkým obchodním potenciálem, byť nemá smysl předstírat, že kontinentální Evropa bude dále ekonomickým centrem a spíše existuje nebezpečí, že bude následovat Japonsku, které k růstu světové ekonomiky přispívá vůbec, nebo jen velmi málo.

Brexit za dané konstelace ničemu nepomohl, domnívá se analytik. Dodává, že hrozivé katastrofální předpovědi pro Spojené království jsou nyní kvapně přepisovány a existuje jen málo náznaků, že by nadcházející měsíce měly být krušné. "Příští rok ale vypadá zrádně a pokud bude zrádný pro nás, nebude dobrý ani pro Evropu," soudí McRae. Připomíná, že v debatě před hlasováním o brexitu mimo jiné nezaznělo, že pokud se spojí viditelný i neviditelný obchod s příjmy z investic největším obchodním partnerem Německa není Franice, ale právě Velká Británie. Některé části Evropy tak příliš nezasáhne, pokud od nich nebude Spojené království tolik nakupovat, ale to rozhodně neplatí o jádru Evropy, deklaruje odborník.

Ekonomická samoléčba

Rozvojový svět bude dle McRae nadále růst, bez ohledu na strach ze situace v Číně, v důsledku čehož poroste i globální ekonomika. Indický subkontinent a Afrika momentálně zažívají pozoruhodný rekordní růst, což rozvinutý svět dostatečně nedoceňuje, uvádí analytik s tím, že právě rozvinuté země nyní čelí protivětru.     

"Bylo by hloupé a chybné bít kvůli tomu všemu na poplach," uklidňuje odborník. Domnívá se, že během nadcházejících let jednoduše nastane jisté obecné cyklické zpomalení, nic jako poslední velká krize. Podle McRae je však třeba zachovat realismus a přijmout, že pokud ke zpomalení skutečně dojde, světové vlády ani centrální banky s ním nic neudělají.

Tisknutí dalších peněz by věci nezlepšilo, ale jen zhoršilo, varuje analytik s tím, že ekonomika má naštěstí schopnost samoléčby a pokud bude ponechána svému osudu, nakonec se dá do pořádku. "Přesto možná bude třeba nějaké opravy příští rok učinit," uzavírá McRae.     

Témata: ekonomika

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky