Uvažujete o změně pojištovny? Máte poslední šanci

Pokud uvažujete o změně zdravotní pojišťovny, máte posledních 14 dní. K orientaci mezi nabídkami pojišťoven vám může pomoci i Index zdraví, který dnes vydala Platforma zdravotních pojištěnců. Z tohoto porovnání vychází nejlépe malá Zaměstnanecká pojišťovna Škoda.

Ilustrační fotografie
reklama

Poměr příjmy-výdaje, vstřícnost ke klientům, náklady na preventivní péči. Nejen to zkoumá Index zdraví zdravotních pojišťoven. Srovnává všech sedm, od malých až po ty velké. "Preventivní péče je zásadní kritérium, protože v tom se zdravotní pojišťovny liší," vysvětlil ekonom Štěpán Křeček.

První příčku obsadila Zaměstnanecká pojišťovna Škoda, která vydává nejvíce peněz právě na preventivní péči. "My dáváme na jednoho klienta téměř 200 korun, ale máme to rozčleněno na očkování, zdravý životní styl, ale hlavně na nové léčebné materiály a prevenci rakoviny," popsala postup pojišťovny Škoda její ředitelka Darina Ulmanová.

Druhá byla Oborová zdravotní pojišťovna. "OZP láká klienty především na úroveň služeb, to znamená vitakarta, otevřenost pojišťovny online 24 hodin denně," komentoval postup jejich tiskový mluvčí Mario Böhme.

O třetí místo se dělí Vojenská zdravotní pojišťovna s Všeobecnou zdravotní pojišťovnou. "Hlavním argumentem, proč být u VZP, je největší jistota, kterou klientům nabízíme v případě, že mají zdravotní problémy. Nikomu by se nemělo stát, že přijde do ordinace a tam mu řeknou: Vás neošetříme," sdělil tiskový mluvčí VZP Oldřich Tichý.

Pokud chcete měnit zdravotní pojišťovnu, je důležité si uvědomit, co od ní vlastně čekáte, svou roli hraje zdravotní stav i věk. Mladší lidi zajímají spíše preventivní programy. S přibývajícím věkem je pro lidi zásadnější, jak kvalitně se o ně pojišťovna postará. Určitě je důležité si ověřit, jestli vaši lékaři mají smlouvu s pojišťovnou, ke které chcete přejít. O změnu v podzimním termínu musíte zažádat do 30. září.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky