Svět čeká velice zlá doba, varují experti Deutsche Bank

Ekonomové německé Deutsche Bank vydali prognózu, v níž tvrdí, že posledních 35 let se pozitivně odrazilo na růstu evropské ekonomiky. Toto období prý ale skončilo a následující roky budou nesmírně těžké.

Ilustrační fotografie
reklama

Analytici tvrdí, že jsme na začátku nového ekonomického období. Kvůli demografickým změnám, které budou charakteristické nízkým růstem, vysokým zadlužením a vyšší inflací, nás tak zřejmě nás čeká několik náročných desetiletí.

"V průběhu posledních 35 let se volnější pohyb osob, pracovních sil, a nárůst počtu obyvatel v produktivním věku, pozitivně odrazily na růstu stále více globalizované ekonomiky," uvádí ekonomové. Vzápětí ale dodávají, že v příštích letech dojde v některých z největších zemí k pomalejšímu růst populace, což bude mít za následek velký pokles počtu obyvatel v produktivním věku.

Podle prognózy klesne do roku 2050 počet lidí ve věku 15 až 64 let v Evropě o 18 procent, což se odrazí na mírném růstu ekonomiky v příštích 35 letech. "Růst tak bude pomalejší než před finanční krizí v roce 2008," varují ekonomové.

V posledních dnech se spekuluje o tom, že by menší počet pracovníků měl zákonitě znamenat vyšší mzdy. To by ale podle odborníků zvýšilo inflaci, stejně jako drastická opatření na podporu růstu. Nepříznivé období by tak měli očekávat zejména investoři do státních dluhopisů. "Měli by počítat s negativními výnosy v průběhu příštích několika desítek let," varují analytici.

S problémem se budou potýkat také penzijní fondy, které mají tendenci investovat do dluhopisů. Oslabí také mezinárodní obchod, což povede vlády ke kontrole toku kapitálu. Politici tak podle ekonomů reagují na rostoucí hněv lidí, kteří ztratili zaměstnání nebo jejich platy stagnují v důsledku globalizace.

Globální ekonomika by se sice mohla dokázat těmto změnám přizpůsobit, podle Deutsche Bank je na to ale pozdě. Měnová politika navíc nemůže být použita jako politický nástroj a nerovnost nemůže narůstat bez politické vůle. Analytici také upozorňují, že globalizace a volný pohyb osob nemohou pokračovat ve své současné podobě bez společenské či politické odezvy.

Témata: ekonomika

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky