Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Lidé raději vyrazili k vodě než do obchodů

Koupaliště, ilustrační fotografie
Koupaliště, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Červencové statistiky z obchodu a následně i ty další co přijdou (průmysl, stavebnictví, zahraniční obchod), do značné míry ovlivnil rozdílný počet pracovních dnů. Tentokrát bylo i díky svátkům o tři pracovní dny méně, které lidé využili k prodloužení volna, a tak zvolnily i nákupy v obchodech. 

Proti loňskému červenci tentokrát lidé nakupovali méně. Obchodníkům se tak tržby zvýšily jen o 1,6 %, v motoristickém segmentu dokonce tržby propadly. To vzhledem k registracím nových aut není až takovým překvapením. Spíše než do obchodů totiž lidé zamířili k vodě.  Pro hodnocení, zda se tedy něco v ekonomických trendech skutečně změnilo, proto použijme raději data očištěná o kalendářní vlivy, která naznačují, že se trend utrácení v české ekonomice nijak viditelně nemění. Po přepočtu rostly podle údajů statistického úřadu nákupy v obchodech o 5,1 %, v motoristickém segmentu o 4,7 %. Počasí a čas dovolených nahrávaly nákupům zboží pro volný čas, vybavení domácností a oblečení. Naproti tomu zájem opadl o elektroniku. Ale ani to není nic dramatického, když vezmeme v úvahu, s jakou chutí v posledních letech lidé nakupovali právě počítače a mobily.  Skoro 20% tempem se zvýšily tržby internetových obchodů. A nakonec ani to by nemělo nikoho překvapit. Pohodlí a přehledná nabídka drtí klasické kamenné obchody už řadu let a ČR v tomto směru patří mezi nejvíce dynamické země v Evropě. A o to větší brzda tím vzniká pro vznik inflace. Nabídka tisíců internetových obchodů je téměř neomezená a konkurence držící marže na uzdě stále narůstá.  Nejnovější údaje maloobchodu nejsou důvodem pro změny ve výhledu pro druhou polovinu roku. Rostoucí mzdy, příznivá nálada spotřebitelů, boom realitního trhu, nízké úrokové sazby jsou jen výběrem důvodů, proč lidé budou více utrácet i v dalších měsících. Spotřeba tak zůstane jedním z hlavních motorů ekonomického růstu, který pro letošní rok odhadujeme na 2,5 %. Samotné maloobchodní tržby by se v tomto roce mohly reálně zvýšit o minimálně 5 %. Informuje Petr Dufek, Finanční trhy, Československá obchodní banka, a. s.

Témata:  lidé obchody Koupaliště

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

17. dubna 2024 12:14

Za dobu našeho členství v EU vzrostlo bohatství průměrného Čecha o více než 40 procent

Od vstupu do Evropské unie (EU) nám vzrostl reálný HDP v přepočtu na obyvatele o více než 40 %, a to z 480 tisíc korun v roce 2004 na 675 tisíc korun v roce 2023. Průměrná spotřeba domácností vzrostla o 22 %, tedy z 248,5 tisíce korun v roce 2004 na 302 tisíc korun v roce 2023. Pokud by Česko nebylo součástí EU, dařilo by se nám ekonomicky hůře. HDP v přepočtu na obyvatele za loňský rok by bylo o pětinu nižší (o 130 tisíc korun) a spotřeba domácností by se snížila o třetinu (o 100 tisíc korun).

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy

Ilustrační fotografie

Neberte si hypotéky. Brzo dostanete dotaci. Alespoň za to už bojují lobbisté

Komentář Vladimíra Pikory: Dnešní doba je plná nálepkování. Na každého se něco najde. Kdekdo je např. populista, ačkoli argumenty pro takové označení jsou obvykle na vodě. Podle mě je nálepkování falešné. Mnohdy je jen politicky motivované. Skutečný populismus je jinde. Příkladem klasického populismu, který se za populismus překvapivě neoznačuje, je návrh některých výrobců stavebního materiálu, developerů, a dokonce i bank na dotace hypoték.