Jaká je rentabilita zlatých dolů?

S rokem 2016 se ceny zlata a stříbra opět odrazily od svých minim a nastoupily nový, býčí směr. Ještě na konci loňského roku přitom panovaly obavy, že se cena zlata propadne pod kritickou úroveň 1 000 $ za unci. Na vývoji cen jsou logicky závislé především těžební společnosti, není proto překvapením, že situaci bedlivě sledovaly právě ony – jejich produkce již byla ztrátová, musely propouštět, redukovat náklady a nezřídka zavírat doly. Dnes, zdá se, mají těžaři to nejhorší za sebou, ačkoli nastartovaný růst stále nemusí být důvodem k jásotu. Situace se zlepšila, rentabilita také, stále to ale není dostačující – nejpřijatelnější dolarová cena za unci by měla být úplně někde jinde. Informuje Jakub Petruška, investiční analytik, Zlaťáky.cz

Zlato, ilustrační fotografie
reklama

Ucelenější obraz poskytnou informace o třech hlavních důlních společnostech, které jsou ve velké míře ovlivňovány vývojem ceny zlata: Barrick Gold, Newmont Mining a Goldcorp. Jejich společný podíl na celosvětové těžbě zlata přesáhl loni 15 %. Mezi lety 2013 a 2015 dosáhl kombinovaný průměr ceny zlata u těchto společností 1 274 dolarů za unci. Pro dosažení určité rovnováhy, kdy není generován zisk, ani nedochází ke ztrátě, bylo v tomto období potřeba dosáhnout průměrné ceny 1 890 dolarů. Jinými slovy při prodeji jedné unce zlata (u těchto tří společností) došlo ke ztrátě 600 dolarů, což je cca 48 %. Je tedy patrné, že firmy svádějí lítý boj o to, aby se v tomto odvětví udržely.

Seznamte se: Barrick, Newmont a Goldcorp

  • Barrick Gold Corporation je největší těžařskou společností na světě. Sídlí v Torontu v Kanadě a zaměstnává asi 27 000 lidí po celém světě. Podíl vyprodukovaného zlata na trhu činil v roce 2015 přibližně 6 %.
  • Newmont Mining Corporation je druhým největším světovým producentem zlata. Centrálu má v Greenwood Village v Coloradu a zaměstnává cca 34 000 lidí po celém světě. Podíl na trhu v produkci zlata za rok 2015 činil cca 5,7 %.
  • Goldcorp je společnost se sídlem ve Vancoveru v Kanadě. Dává práci cca 14 000 zaměstnancům. Podíl se odhaduje na 3,6 % za rok 2015.

Kombinované celkové náklady společností vs. dolarová cena zlata za unci

Pokud jde o poměr mezi dolarovou cenou zlata a celkovými firemními náklady, je u těchto tří společností ještě mezi lety 2002 a 2012 patrná určitá rovnováha. V roce 2013 ale nastal zlom, kdy náklady převýšily cenu za unci zlata – každý kousek se tedy prodával se ztrátou.

Aby se udržely v podnikání, snaží se společnosti o ziskovou produkci. Například firma Barrick se v posledních deseti letech zaměřovala na zvyšování produkce zlata bez ohledu na náklady. Nyní již provádí změny a vedle růstu se zaměřuje také na co největší míru návratnosti. Ačkoli Barrick používá agresivní řízení nákladů, což znamená co nejvíc snížit nákladovost, nepřináší to zcela vytoužený efekt – zatím k výrazné ziskovosti nedochází. Podle některých názorů je to náznak toho, že by dolarová cena zlata mohla být manipulována objemem zlata papírového. A vliv nabídky a poptávky je téměř nulový.

Pohled Světové rady pro zlato v roce 2012

Vyšší cena zlata tvoří základ pro to, aby těžařské firmy mohly dál pokračovat v podnikání a udržely se na světovém trhu. Světová rada pro zlato zahrnuje i společnosti Barrick, Newmont a Goldcorp. Podle jejího prohlášení z května 2012 je potřeba kvůli prudkému nárůstu těžby dosáhnout v roce 2017 dolarové ceny 3 000 $ za unci. A to z toho důvodu, aby průmysl zůstal ziskový a udržel tak svou činnost. Celková ztráta celosvětového těžařského průmyslu při těžbě zlata v roce 2015 z důvodu nízké dolarové ceny se pohybovala kolem 60 miliard dolarů.

Témata: zlato

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky