Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Z České televize možná zmizí reklama

Z České televize možná zmizí reklama

Foto: Jan Zýka / INCORP images

Poslanci v úterý propustili do závěrečného, třetího kola projednávání zákon, který omezuje reklamu na České televizi. Pokud návrh projde legislativním procesem, mohla by reklama z ČT1 i ČT24 úplně zmizet.

Podle novely by měla reklama zmizet z hlavního kanálu ČT i ze zpravodajské ČT24. Komerční bloky by nadále zůstaly pouze na ČT2 a ČT4, a to na podporu české kinematografie a českého sportu.

Poslanci se tak ve druhém čtení odklonili od původního návrhu, který počítal s tím, že reklama v České televizi ještě zůstane. Návrh volebního výboru, který sněmovna v úterý přijala jako základ úpravy zákona, naopak počítá s tím, že z kanálu ČT1 a ČT24 zmizí reklama úplně.

Výnosy z reklamy na ČT2 by podle návrhu putovaly do Státního fondu kultury, z peněz za reklamu na sportovním kanále ČT4 by měla televize rozšiřovat sportovní přenosy a nakupovat nová televizní práva. Výpadek, který nastane v případě, že reklama na prvním programu ČT skončí, by byly ochotné komerční televize Nova a Prima kompenzovat příspěvkem na podporu kinematografie. To ostatně potvrdil i generální ředitel televize Nova Jan Andruško na nedávné konferenci Digimedia. "Do Státního fondu na podporu kinematografie jde 150 milionů korun ročně. Jsme připravit se podílet na získání stejné, možná i vyšší částky," řekl Andruško. "Hlásíme se k participaci, která bude odpovídat našemu tržnímu podílu, který je vysoký," přiblížil předpokládaný objem vložených financí ředitel Novy. Pokud je v současnosti podíl skupiny programů televize Nova zhruba 40procentní, šlo by asi o 60 milionů korun ročně. O konečné podobě zákona rozhodnou zákonodárci nejdříve na další schůzi Poslanecké sněmovny.

Témata:  Česká televize reklama

Aktuálně se děje

1. května 2024 14:22

30. dubna 2024 10:43

MMF aktualizoval výhled. Německo bude těsně nad nulou. Rusko naopak poroste. Sankce evidentně selhaly

KOMENTÁŘ Vladimíra Pikory: Mezinárodní měnový fond (MMF) v dubnu aktualizoval svoji prognózu a řekl nám, jaký očekává vývoj hlavních ekonomik světa. Nabídl obrázek, který ovšem není pěkný. Data ukazují, že Evropa se stává skanzenem. Budeme mít další slabý rok, kdy se budeme pohybovat těsně nad nulou, zatímco jiným se bude dařit lépe. Nůžky mezi námi a Ruskem se podle dat přivřou. Tak to ale přece být nemělo.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy