Vozíte si z dovolené salámy či sýry? Můžete mít velký problém

Zachutnal vám na dovolené místní sýr nebo si chcete ze zahraničí dovézt šišku salámu? Nezapomeňte, že pro dovoz těchto produktů do Česka platí přísná omezení.

Ilustrační fotografie
reklama

Přivézt si z dovolené domů tradiční místní pochoutku není nic neobvyklého, musíte ale dodržovat určitá pravidla. Jinak totiž hrozí, že se s tzv. svačinkami budete muset na hranicích rozloučit. Omezení se týkají především dovozu živočišných produktů ze třetích zemí (tedy těch, které nejsou členy EU).

"Při dovozu svačinek (maso, salámy, šunky, klobásy, mléko, sýry, jogurty aj.) ze třetích zemí platí v rámci EU jednotný přístup," upozorňuje Státní veterinární správa (SVS). Obecně platí, že na základě nařízení Evropské komise není možné dovážet ze třetích zemí do EU pro osobní spotřebu maso, masné výrobky, mléko a mléčné výrobky.

Tento zákaz se nevztahuje na zásilky živočišného původu pro osobní spotřebu z Andorry, Lichtenštejnska, Norska, San Marina a Švýcarska. Pro státy jako Grónsko, Faerské ostrovy a Island platí, že z nich lze dovézt maximálně 10 kg výše uvedených produktů.

"Dodržování uvedeného nařízení zabezpečují celní úřady, které na mezinárodních letištích provádí kontroly zavazadel cestujících přilétajících ze třetích zemí. Pokud příslušníci celního úřadu objeví v zavazadlech cestujících potraviny, které nemohou být v souladu s legislativou do EU propuštěny, produkty zabaví a předají k likvidaci," vysvětluje mluvčí SVS Petr Pejchal.

Stejná pravidla platí i pro balíky zaslané poštou či kurýrní službou a produkty živočišného původu, nakoupené přes internetové obchody ve třetích zemích. V loňském roce bylo takto zabaveno asi 1200 kg potravin, převážně masných výrobků.

Při dovozu svačinek ze třetích zemí hrozí riziko zavlečení nebezpečných patogenů, které se jinak v EU nevyskytují, a tudíž by mohly způsobit závažné nákazy, jak u lidí, tak i u zvířat. Z těchto důvodů je dovoz svačinek z masa, masných výrobků, mléka a mléčných výrobků z třetích zemí vyjma některých států zakázaný.

Témata: potraviny | dovolená

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky