Polovina Evropanů žije ve stresu

Téměř polovina lidí v Evropě žije pod permanentním tlakem. Vyplývá to z letošního výzkumu společnosti Euromonitor. Na druhou stranu jsou ale lidé stále více ochotni investovat do svého duševního zdraví. VZP registruje nárůst výdajů za služby specialistů v ambulancích klinické psychologie, Národní ústav duševního zdraví zase vyšší počet přiznaných invalidních důchodů pro duševně nemocné. Zájem je ale i o služby osobních koučů. Oblibě se těší také jóga, meditace i nejrůznější mobilní aplikace.

Ilustrační fotografie
reklama

Spotřebitelé v roce 2016 již nehromadí majetek a zboží. Místo na vlastnictví se totiž zaměřují na zážitky a duševní pohodu, více se také zajímají o účel svého jednání. Ukázal to výzkum společnosti Euromonitor, který se trendům ve spotřebitelství věnuje. Dle získaných údajů se 42 % Evropanů cítí pod neustálým tlakem, roli hraje také pocit nejistoty a množství nečekaných politických událostí.  66 % z dotázaných se proto snaží hledat stále nové způsoby, jak si život zjednodušit. Lidé zároveň neváhají investovat do péče o své duševní zdraví.

Celosvětový trend potvrzují i tuzemské statistiky. Každoroční nárůst nákladů zaznamenává také největší česká pojišťovna VZP. V loňském roce například registrovala přes 60 tisíc klientů, kteří využili služeb specialistů v ambulancích klinické psychologie. Za více než 400 tisíc kontaktů při tom zaplatila přes 300 milionů korun. „VZP navíc v loňském roce zařadila pilíř duševního zdraví mezi preventivní aktivity. Nenárokové příspěvky vyplácené jako benefit na preventivní aktivity podporující duševní zdraví čerpalo jen za první pololetí letošního roku celkem 28 371 klientů, kteří získali přes 14 milionů korun,“ dodal Oldřich Tichý, tiskový mluvčí VZP. Zvýšený zájem o své služby však zaznamenávají také soukromí koučové. „Očekává se, že do roku 2020 se deprese stane nejvýznamnější nemocí rozvinutého světa.   I přes to, že někteří Češi stále s řešením psychických problémů váhají, zaznamenáváme v tomto směru posun. Školíme tak stále nové kouče, kteří mají každý rok na starosti stovky klientů,“ řekl osobní kouč Aleš Kalina.

V Česku také stoupá počet lidí, kteří jsou duševní nemocí trvale indisponováni. Dle údajů Národního ústavu duševního zdraví například výrazně stoupá počet žadatelů o invalidní důchod. Některou z duševních nemocí trpí každý pátý nový žadatel. Roste také počet přiznaných příspěvků na péči, kde je duševní onemocnění v současnosti třetí nejčastější příčinou jeho přiznání.  Odborníci navíc očekávají, že význam duševních onemocnění bude stále stoupat.

Celosvětové oblibě se těší také jóga a nejrůznější metody meditace. Server Yogapoint například v České republice registruje 683 jógových studií nebo míst, kde se jóga cvičí. Mění se také jejich klientela. „V počátcích se jóga týkala převážně mladých žen. Poslední dobou se na našich lekcích a víkendech setkáváme i s muži a čím dál více i se staršími lidmi a seniory. Velmi oblíbená je také jóga pro děti,“ uvedla Hana Seifrtová ze společnosti OneYoga a dodala, že lidé se dnes zajímají nejen o samotné cvičení, ale i o filozofii jógy, meditaci a dechová cvičení. „V posledních 10 let se trend investování do sebe pomalu zvětšuje u všech pohlaví. Zejména lidé v produktivním věku se chtějí cítit dobře bez léků nebo špatného jídla a péči o své tělo i duši věnují více pozornosti,“ potvrdil Kalina.

Na zvýšený zájem o oblast psychického zdraví reagují také obchodníci a vývojáři. V seznamu pěti nejprodávanějších knih roku 2015 společnosti Amazon například figurují hned tři tituly věnující se seberozvoji.  Oblibě se těší také antistresové omalovánky pro dospělé, které jsou k nalezení v nabídce většiny českých knihkupectví. Bohatý výběr mají také zastánci moderních technologií. K dispozici je nespočet meditačních aplikací i programů usnadňující zdravý životní styl či cvičení. Mezi nejoblíbenější aplikace v zahraničí patří Daily Yoga či Yoga Academy. V české soutěži Aplikace roku 2016 pak uspěla například stránka Fit recepty nebo Pomáhej pohybem.

Témata: lidé

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky