Zvýší se platy učitelům hned po prázdninách?

Učitelé dostanou přidáno. Platy jim údajně stoupnou už od září letošního roku. Ministr financí Andrej Babiš na to našel peníze v rozpočtu.

Škola, ilustrační fotografie
reklama

Pokud záměr schválí také vláda, bude se jednat o nejvyšší zvýšení platů ve školství za posledních několik let. Na růstu platů se vláda dohodla už v červnu. Učitelé si polepší o osm procent a ostatní nepedagogičtí pracovníci o pět procent.

Původně se kabinet domluvil na zvýšení od ledna. Ministr financí na to prý ale našel rezervu už teď. "My jsme ušetřili 7 miliard v obsluze státního dluhu v roce 2016, takže pokud to vláda odsouhlasí, můžeme vyčlenit peníze," vysvětluje šéf státní kasy.

"Já jsem požádal ministryni školství Valachovou a ministryni práce Marksovou, aby na vládu 27. července přinesly návrh na zvýšení tarifních tabulek, aby k tomu zvýšení skutečně mohlo dojít od září tohoto roku," přikyvuje premiér Bohuslav Sobotka.

A tentokrát prý nepůjde řádově o stokoruny - ale o tisícikoruny navíc. Pro čerstvé učitele to znamená asi 1300 korun měsíčně, pro déle sloužící ještě o tři stovky víc.

Podle opozičních poslanců je to ale málo. "Neměly by to být peníze, které se "někde najdou", mělo by to být systematické, dlouhodobé. My jsme přesvědčeni, že učitelé mají mít v průměru až 35 tisíc korun," zlobí se bývalý ministr školství a předseda ODS Petr Fiala.

Učitelé se předčasně radovat nechtějí. Na zvýšení platů se ještě musí shodnout vláda.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky