Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Minimální mzda u nás patří k nejnižším. Jinde berou i 50 tisíc

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Mariusz Stankowski, MoneyMAG.cz

Minimální mzda patří v Česku k jedné z nejnižších v Evropě. Vyplývá to z údajů evropského statistického úřadu Eurostat.

Politici chtěli lidem přilepšit a od letošního ledna zvýšili v Česku minimální mzdu na 9900 Kč, oproti jiným evropským zemím je to ale neskutečně málo. Minimální mzda je zavedena v 22 z 28 zemí Evropské unie. Jistotu minimálního výdělku nemají v Dánsku, Itálii, na Kypru, ve Finsku, Švédsku a v Rakousku.

V Evropě má nejnižší minimální mzdu Albánie, kde je v přepočtu asi 4200 Kč. Co se týče zemí EU, nejhůře ze statistiky vyšlo Bulharsko, kde je minimum přibližně 5800 Kč.

Druhému konci žebříčku vévodí Lucembursko. Tam je minimální mzda stanovena na takovou částku, o které si většina lidí v Česku může nechat jen zdát. Vyplácejí tady bezmála 52 tisíc korun měsíčně. Lépe než Češi jsou na tom i Slováci, kteří si měsíčně vydělají asi o tisícovku více než my. Přehled ZDE.

Témata:  minimální mzda CZK

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 22:13

Hra na štěstí? Ne, správný postup při investování výrazně snižuje riziko ztráty

KOMENTÁŘ Martina Pleštila, ředitele úseku investic, Broker Trust - Úroky na spořicích účtech klesají. Ještě víc tak poroste investiční apetit Čechů, kteří hledají pro své úspory lepší výnos. Už loni přitom investice v ČR zaznamenaly mimořádný rok. Češi měli jen ve fondech kolektivního investování vloženo přes 938 miliard korun, což bylo meziročně o nevídaných 25 procent více. Jak při investování efektivně snižovat riziko ztráty? Podívejte se na šest praktických tipů.

Zdroj: MoneyMAG.cz

Další zprávy