Rady, jak se starat o auto, aby i po několika letech vypadalo pořád dobře

Dodržujte následující rady a nebudete na dalším prodeji svého ojetého auta tolik tratit. Každému normálnímu autu s postupem času a počtem najetých kilometrů klesá hodnota a tedy i prodejní cena. Ovšem při dodržování určitých zásad péče o auto a jeho údržby se vám podaří hodnotu udržet výše nad průměrem trhu, nebo tím alespoň zvýšíte šance, že ho někdy v budoucnu dobře prodáte. Zde je pár rad, jak se o auto starat, aby i po několika letech vypadalo pořád dobře.

Ilustrační fotografie
reklama

Nekuřte v autě

Nic nejde z interiéru auta dostat tak obtížně jako stopy po kuřákovi. Někdy je to prakticky nemožné, neboť cigarety nejsou jen kouř, ale také žhavý popel. Zažloutlé stopy odhalíte na plastech interiéru i čalounění a mnoho aut má od žhavého popela také propálené sedačky nebo jiné části interiéru.

Charakteristický zápach se pak dá jen velmi obtížně odstranit a následné čištění po pravidelném kuřákovi je velice nákladné. Přesto některé stopy i po důkladném vyčištění již v autě zůstanou navždy. "Plno potenciálních kupců pak ale takové auto odmítne, i když může být jinak v dobrém technickém stavu," informuje Auto ESA. Prodávajícímu tedy nezbývá nic jiného než jít s cenou dolů.

Uklízejte v interiéru

Stav interiéru o přístupu majitele k autu vypovídá hodně. Nechte interiér auta alespoň jednou za rok pořádně vyčistit. Ideální je nechat čištění interiéru na jaro, kdy skončí "špinavá" zimní sezóna. Nechte vyčistit sedadla a čalounění tzv. mokrou cestou, která dostane z koberců a sedadel tu nejhorší špínu.

Interiér auta to osvěží a citelně prokoukne, omládne. Vodu ale používejte k čištění interiéru s citem a nechte ho pak důkladně vyschnout. Jinak hrozí, že vám v hůře přístupných místech začne vnitřek auta plesnivět.

Pravidelnou péči ale zvládnete sami svépomocí během pár minut. Používejte ale neagresivní prostředky, zejména pak na kůži je potřeba použít speciální prostředek nebo případně jen navlhčený hadřík. Pozor si také dejte na to, ať nepoužijete na volant, řadící páku a pedály leštěnku s voskem. Hrozí, že tyto povrchy budou klouzat, a to by neměly.

Pravidelně také čistěte zavazadlový prostor a pokud v něm vozíte například věci na stavbu, raději používejte podložku a chraňte čalounění a plasty před poškrábáním. Lze zakoupit speciální krycí plachty nebo podložky přesně na míru vašemu autu, ale mnohdy postačí například jen stará deka nebo papírové kartony.

Dodržujte servisní plán

Péče o interiér (a také karoserii) ale není všechno. Při následném prodeji je samozřejmě velmi důležitý i technický stav, na kterém se podepíše také to, jak přistupujete k servisnímu plánu. Kdo pravidelně mění olej po rozumném kilometrovém nájezdu, dodržuje předepsané servisní úkony a používá kvalitní materiál a díly, ten rozhodně hodnotu svého auta udržuje nad průměrem.

"Schovávejte si také od servisních prací faktury, ať máte pro příštího kupujícího důkazy o provedených servisních úkonech," doporučuje Auto ESA. Případně si veďte podrobný servisní „deník“, pokud údržbu provádíte svépomocí. Nejen, že tím dokážete, že jste péči o auto nezanedbávali, ale kupující bude také vědět, co se kdy dělalo a může si sám připravit vlastní servisní plán. Takové auto se vždycky lépe prodá a bude žádanější než to, o jehož minulosti se vůbec nic zjistit nedá.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky