Co je nejkyselejší na citronech v současnosti?

Nejkyselejší na citronech je v současnosti jejich cena. Kilogram citrónů se v českých obchodech prodává až za 100 Kč! Důvodů je několik, například růst nákladů na kvalitu. Jak nahradit tento zdroj vitamínů?

Citróny, ilustrační fotografie
reklama

Zatímco běžná cena 1 kilogramu citronů se pohybuje okolo třiceti korun, v posledních týdnech se vyšplhala velmi vysoko. Výkyvy nejsou u ovoce a zeleniny kvůli střídajícím se sezonám neobvyklé. Intenzita problému je však různá – pokud se například v destinaci, odkud má přijít nové zboží, málo urodilo, bývá zásah do cen výraznější.

Důvodem také může být růst požadavků na kvalitu, citróny musejí být stejnoměrné, bez pesticidů a dalších poškození.  Dalším důvodem je marže obchodníků, která vždy zůstává stejná, i když je cena tohoto ovoce vysoká.

Už v září roku 2014 dosáhla cena tohoto žlutého ovoce vysokých cen, kvůli neúrodě v pěstitelských zemích, jako je Argentina nebo Uruguay. Právě tyto citróny nyní obchodníci potřebují. Supermarkety doprodávají citróny ze španělských sadů, které jsou většinou levnější. To už ale kvůli tenčícím se zásobám neplatí.

Vitamínu C je víc v jiných plodech

Citróny jsou pro většinu spotřebitelů symbolem významného zdroje přírodní formy vitamínu C. Existuje ale celá řada produktů, ve kterých je tohoto klíčového vitamínu daleko více.

Například šípek nebo černý rybíz má v plodech oproti citrónům až pětinásobné množství vitamínu C, brokolice nebo červený rybíz zhruba dvojnásobné množství, a v podílu vitamínu C v plodech přebíjí citrony například i naše zelí. Pokud rádi jíte kiwi, tak dobře děláte, protože 100 gramů kiwi obsahuje 90 miligramů vitaminu C. Zásobu tohoto vitamínu také nabízí červená paprika, růžičková kapusta, brokolice, zelí a papája.

Témata: Ovoce

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky