Rychlonabíjecí stanice pro elektromobily, první svého druhu, byla otevřena ve Vystrkově

Byla otevřena moderní rychlonabíjecí stanice pro elektromobily v areálu čerpací stanice Benzina ve Vystrkově u Humpolce, nedaleko sjezdu z dálnice D1. Je první svého druhu v České republice.

Rychlonabíjecí stanice pro elektromobily v areálu čerpací stanice Benzina ve Vystrkově u Humpolce
reklama

„Provoz slavnostně spouštíme,“ potvrzuje mluvčí energetické společnosti E.ON Vladimír Vácha. Investorem jedné z nejmodernějších nabíjecích stanic ve střední Evropě je právě společnost E.ON, která bude zároveň jejím provozovatelem. „Výstavba nabíjecí stanice je v podstatě pokračováním projektu Vysočina šetří energie, jež ve spolupráci hejtmanstvím kraje úspěšně funguje už od roku 2012,“ vysvětluje předseda představenstva skupiny E.ON Czech holding Michael Fehn. Zmíněný projekt kupříkladu zahrnuje podrobnou analýzu nedostatků v provozování veřejného osvětlení, jejichž odstranění by přineslo kraji úspory v řádu desítek milionů korun ročně. Některé krajem zřizované školy zase začaly kvůli úsporám používat vozidla na stlačený zemní plyn a řada obcí si díky E.ONu vyzkoušela v ostrém provozu elektromobily.

Umístění nabíjecí stanice právě do Vystrkova byl cílený záměr. „Z pohledu majitelů elektromobilů se jedná o strategické místo, které umožní řidičům elektromobilů pohodlné cestování mezi Prahou a Brnem, ale i na spojnici sever-jih České republiky,“ potvrdil mluvčí E.ON. Tato nabíjecí stanice zároveň naznačuje, jakým směrem se společnost E.ON hodlá v budování nabíjecí infrastruktury dále ubírat.

Technická specifikace nabíjecí stanice Vystrkov

Stanice bude na pěti parkovacích místech nabízet standardy 50kW CHAdeMO (asijský nabíjecí standard, stejnosměrný proud), CCS 50kW(evropský nabíjecí standard, stejnosměrný proud), 22kW Mennekes typ 2 (střídavý proud), 43kW Mennekes typ 2, zásuvku 400V/32A a běžnou zásuvku pro nabíjení skútrů a elektrokol. Pro pokrytí zvýšeného provozu v průběhu letních prázdnin bude stanice doplněna v nejbližších dnech ještě o šestý stojan. Na místě bude možné nabít notebook a mobilní telefon. Úhradu nabíjení je možné provést v rámci předregistrovaného systému EVmapa a nebo pro neregistrované zákazníky kreditní kartou (kontaktníči bezkontaktní). Na místě bude pro zákazníky volná wifi síť. Stojany jsou dostupné 24 hodin, sedm dní v týdnu, nabíjení je bezobslužné. Projekt byl zahájen v lednu 2015, samotná stavební realizace trvala 3 měsíce. Dodavatelé technologií byly společnosti Voltdrive a Micos (nabíjecí stojany), ABB (nabíjecí stojany), dále pak společnosti EVselect a NetDataComm při tvorbě platebního řešení. Stavební práce zajišťovala společnost PS Brno Architektonický, návrh zpracovala společnost Pelčák& partner. Nabíjecí stanici obsluhují přímo v místě dvě 630kVA trafa, která vybudovala společnost E.ON Distribuce, a.s.

Témata: elektromobily

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky