Zvyšte platy Čechům a nebudou jezdit za prací k vám, vzkázal Sobotka EU

Češi by mohli na odchodu Velké Británie z EU pozoruhodným způsobem vydělat - český premiér jede do Bruselu navrhnout, aby EU pomohla zvýšit české (a východoevropské) platy a lidé tak neutíkali za prací na západ. To byl jeden z důvodů, proč Britové hlasovali pro Brexit. Informuje o tom dnešní MF Dnes.

Bohuslav Sobotka
reklama

Český premiér Bohuslav Sobotka však jede na dnešní summit s velice jasným plánem. Podle něho je třeba využít peněz Evropské unie, které jdou přes unijní fondy do východní Evropy, daleko více než dosud ke zvýšení nízkých platů Čechů a dalších Východoevropanů.

"Nové členské země si přestaly v posledních letech vyrovnávat hospodářskou úroveň západní Evropy a stagnují také platy. To se musí s pomocí Evropské unie změnit. Sympatie lidí se koneckonců řídí podle toho, co najdou ve své peněžence,“ řekl MF Dnes státní tajemník pro evropské záležitosti Tomáš Prouza.

"Uvědomujeme si, že jeden z důvodů, proč Britové hlasovali pro odchod své země z EU, bylo velké množství lidí, kteří tam z nových členských států přišli za prací. Je třeba dát lidem takové platy, aby nemuseli odcházet,“ uvedl Prouza.

Česko je přitom jednou ze zemí, kde výška průměrných platů neodpovídá ani zdaleka hospodářské úrovni země. Zatímco ekonomická výkonnost Česka už překročila 80 % průměru EU, průměrné české platy jsou daleko nižší. Dokonce nižší než v tabulkově chudších zemích Unie, jako je například Portugalsko nebo Slovinsko.

Nízké platy však měly na následek, že z některých východoevropských zemí, jako je Bulharsko či Lotyšsko, odešly na Západ miliony lidí. „Na pracovní migraci z Východu mohou reagovat odchodem i další vyspělé země EU,“ varoval v listu Prouza.

Přesvědčit o tomto způsobu zatraktivnění EU bohatší část Unie však nebude vůbec lehké. Pro Unii znamená odchod Velké Británie vedle odchodu šedesátimilionového státu a desáté největší ekonomiky světa i velký zásah do rozpočtu, připomíná MF Dnes.

Témata: Sobotka, Bohuslav | EU

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky