Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Brexit žene zlato vzhůru. Na akciových trzích a v obchodování měn lze očekávat výrazné turbulence

Zlato, ilustrační fotografie
Zlato, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Od chvíle, kdy začalo být jasné, že se Britové přiklonili v referendu k odchodu z Evropské unie, si zlato začalo připisovat první zisky. V pátek ráno rostla jeho cena o více jak 5 procent.

Občané Spojeného království nevídaně zaskočili finanční trhy, které se v posledním týdnu uklidňovaly úměrně tomu, jak stále více investorů spoléhalo na to, že v referendu zvítězí stoupenci setrvání v EU. Najednou se ukázalo, že všechno bude jinak.

V následujících dnech proto lze očekávat na akciových trzích a v obchodování měn výrazné turbulence. Už teď libra zažívá nebývalý pokles. Investoři se pravděpodobně budou snažit své prostředky směřovat právě do bezpečných útočišť, jako jsou švýcarský frank, japonský jen, německé státní dluhopisy nebo právě cenné kovy.

„Zvýšená poptávka po zlatě může v následujících týdnech vyhnat cenu žlutého kovu k hranici 1 400 dolarů za trojskou unci, a navázat tak na předchozí červnový růst, kdy se zlato prodávalo nejvýše za poslední dva roky,“ uvedl Aleš Brix, člen představenstva a obchodní ředitel České mincovny.

Růst by mohl nicméně oslabit americký dolar, který bude v reakci na brexit posilovat.

 

Témata:  Brexit zlato ekonomika

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

18. dubna 2024 12:55

Koupil jsem si prodlouženou záruku, nebo je to pojištění?

Spotřebitelé se dnes mohou velmi často setkat s nabídkou prodloužené záruky na zboží, které kupují. Někdy bývá tato smluvní záruka nabízena automaticky, jindy je za příplatek. Nemálo spotřebitelů si tak prodlouženou záruku přikoupí, zejména na spotřební elektroniku, která bývá na poruchy náchylná. Někteří z nich však mohou být posléze nepříjemně překvapeni, když jim s reklamací nevyhoví, buď kvůli podmínkám smluvní záruky, nebo protože se vlastně vůbec nejedná o záruku, ale o pojištění. Na co by si měl spotřebitel pozor, než si za takovou nadstandardní službu připlatí?

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy