Británie odchází z EU, zastánci brexitu získali 51,9 % hlasů. Libra padá, Cameron rezignuje

Drama jako od Shakespeara, tak by se dalo označit noční sčítání hlasů po čtvrtečním referendu Britů o setrvání v Evropské unii. Začalo hned po uzavření volebních místností ve 23 hodin našeho času. Souboj byl naprosto vyrovnaný, po sečtení zhruba třetiny okrsků po čtvrté ráno se počet hlasů pro a proti lišil jen o několik stovek či dokonce desítek. Kolem šesté hodiny však zastánci Brexitu vedli o milion hlasů a velké televize BBC, ITV a Sky News je prohlásily za vítěze! David Cameron oznámil, že skončí coby ministerský předseda.

Evropská unie, ilustrační fotografie
reklama

Ve čtvrtek v 8 hodin středoevropského času se ve Velké Británii otevřely volební místnosti. Přibližně 46 a půl milionu Britů mělo v rukou členství své země v Evropské unii. Volební místnosti se uzavřely ve 23 hodin našeho času.

Nastalo dlouhé sčítání hlasů. První volební obvod, který měl sečteno, byl Gibraltar, který se drtivě vyslovil pro setrvání v EU. Kolem půl druhé přišly výsledky ze Sunderlandu. Očekávalo se, že 6% náskok dává velkou naději stoupencům Brexitu. V Sunderlandu získali stoupenci brexitu 61 % hlasů!

Ačkoliv se kolem 4. hodiny skóre vyrovnalo, brzy začal stoupat náskok zastánců odchodu z Unie. Popřeli tak exit poll agentury YouGov, který předpokládal, že 52 % hlasovalo pro setrvání. Právě na jeho zveřejnění pozitivně reagovaly trhy. Jenže průběžné výsledky referenda začaly srážet hodnotu libry. Vůči dolaru poklesla kolem 6. hodiny ranní na minimum za posledních 31 let.

Kolem půl šesté už vedli příznivci brexitu o milion hlasů a v 5:40 je televize BBC prohlásila za vítěze. Výsledky byly ohlášeny krátce po 8. hodině. Pro brexit se vyjádřilo 17 410 742 voličů, tedy 51,9 %. Proti bylo 16 141 241, tedy 48,1 % hlasujících.

V Londýně i v dalších městech se během hlasování vytvořily před volebními středisky nebývalé fronty. Pro referendum neexistuje žádná minimální účast, při které by hlasování bylo platné. K hlasování bylo oprávněno 46 499 537 voličů, nejvíce v historii britských voleb a referend. .

Průzkum, který ve středu zveřejnila britská média, dával mírný důvod k optimismu příznivcům blízkých vztahů Británie s kontinentem. Podle telefonické ankety provedené společností Ipsos Mori tento týden by proti odchodu hlasovalo 52 procent lidí, kdežto pro brexit 48 procent.

Na výsledek hlasování měla podle analytiků značný vliv výše volební účasti. Čím vyšší účast, tím vyšší je pravděpodobnost, že zvítězí zastánci setrvání v EU. Více lidí odhodlaných jít hlasovat bylo podle průzkumu ale mezi lidmi staršími 65 let, kteří jsou dlouhodobě spíše příznivci brexitu.

Výsledek hlasování také ovlivňovalo počasí. Silný déšť během dne na mnoha místech jihovýchodní Anglie zaplavil ulice, domy, ale i hlasovací místnosti. Obyvatelé Londýna museli počítat se značným zpožděním při cestě podzemní dráhou. To způsobilo, že spoustu lidí nestihlo odevzdat svůj hlas. Média spekulovala také o tom, že trvající vydatný déšť mohl nerozhodnuté voliče od cesty k volební urně zcela odradit.

Během hlasování se na sociálních sítích řešila konspirační teorie o spiknutí MI5, která by se podle ní měla snažit výsledek voleb změnit a zmanipulovat. Zastánci brexitu se obávali, že hlasy napsané tužkou budou vygumovány a přepsány na setrvání v EU. Několik lidí proto stálo před volebními místnostmi a rozdávali propisky.

Hned z rána hlasoval mimo jiné premiér David Cameron, který v kampani před referendem vytrvale bojoval za setrvání země v integrované Evropě. "Jděte a hlasujte pro větší a lepší Británii uvnitř reformované EU," vzkázal předseda vlády voličům. Následně je ještě několikrát vyzval na sociálních sítích.

O dopadech referenda by měly jednat všechny unijní země společně, nemá smysl, aby je odděleně řešily menší skupiny států, je přesvědčena německá kancléřka Angela Merkelová. Řekla to ve středu v Berlíně po schůzce s novým šéfem rakouské vlády Christianem Kernem. Znovu podpořila setrvání Británie v EU a středeční den označila za velmi zvláštní.

Šéf Evropské komise Jean-Claude Juncker podle mluvčího komise pokračuje ve svých "intenzivních kontaktech s evropskými lídry". Evropské instituce a významná hlavní města EU do poslední chvíle ladí reakci na obě možné varianty výsledku dnešního britského hlasování o EU.

Česká vláda je přesvědčena o tom, že Evropská unie bude silnější s Británií jako svým členem, uvedl premiér Bohuslav Sobotka k referendu. Demokratický Západ podle Sobotky čelí hrozbám a jeho štěpení by bylo chybou.

Prezident Miloš Zeman se rovněž vyslovil pro setrvání Británie v EU. Domnívá se, že by po případném brexitu následovalo oddělení Skotska od Británie a vstup Skotska do unie.

Evropa se změní bez ohledu na výsledek referenda, uvedl slovenský premiér Robert Fico. Vyjádřil zároveň naději, že rozhodnutí Britů bude pozitivní pro členství jejich země v EU.

Západoevropské akcie zahájily středeční obchodování růstem, i když nervozita na trzích je znát. Panevropský index FTSEurofirst 300 si krátce po 09:00 připisoval kolem 0,5 procenta, zatímco britský index FTSE 100 měl zisk zhruba 0,7 procenta.

V případě, že Británie opustí Evropskou unii, přijde o nejvyšší rating na stupni AAA. Německému listu Bild to řekl zástupce mezinárodní ratingové agentury Standard & Poor's Moritz Kraemer. Ekonomické dopady brexitu se podle odborníků nedají přesně předvídat. Většina z nich ale v takovém případě očekává propad ostrovní ekonomiky.

Témata: Brexit | Velká Británie | EU

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky