Tyto důležité zákony schválila vláda. Na co se mohou těšit učitelé nebo rodiny?

Vláda potvrdila schválení některých návrhů novel zákona. Učitelé se mohou těšit na zvýšení platů. Nastanou také změny v rodičovské dovolené. Přinášíme vám přehled odsouhlasených návrhů.

Ilustrační fotografie
reklama

Platy učitelům se zvýší

Vláda se shodla na navýšení peněz na platy učitelů o 8 procent, platové tarify by měly stoupnout o šest procent. U dalších zaměstnání veřejného sektoru se zvýší objem platů o 5%, tarify pak o 4%.

Rodičovská až 33 tisíc

Rodičové by měli dostat možnost vyčerpat 220 tisíc korun na rodičovskou dovolenou rychleji. Změna by se dotkla zejména rodin s vyššími příjmy. Stát je tak chce motivovat k rychlejšímu návratu do práce. Návrh schválený vládou ruší i omezení pro chození batolat do školek. 

Větší kontrola zpravodajských služeb

Kontrole Poslanecké sněmovny by měly nově podléhat všechny rozvědky, zaveden má být i druhý stupeň jejich kontroly odvozený od Sněmovny a vlády. Cílem návrhu je důslednější systém kontroly zpravodajských služeb. Nově mají poslanci dostat možnost dohlížet i na Úřad pro zahraniční styky a informace, což je civilní rozvědka.

Konec plastových tašek zdarma

V obchodech nebudou zdarma ani lehké plastové tašky. Bezplatné budou jen sáčky například na rohlíky. Obchodníci zřejmě budou mít zakázáno poskytovat lehké plastové tašky od roku 2018, v řadě obchodů přitom již k opatření přistoupili. V opačném případě Česku hrozí se strany EU pokuta ve výši minimálně 54 milionů korun.

Konec trafik

Poslanci a senátoři nebudou moci zasedat v řídicích, dozorčích nebo kontrolních orgánech státních firem. Omezení přitom nebude platit pouze v době, kdy budou ve funkci, ale i čtyři roky poté. Zákon by měl omezit korupci a klientelismus.

Odmítli euthanasii

Poslanecký návrh zákona, který by ve vymezených případech umožnil eutanazii, neprošel. Kabinet upozornil na rozpor normy s koaliční smlouvou, v níž se ČSSD, ANO a KDU-ČSL zavázaly nepřijímat nic, co by bylo v rozporu s ochranou života od početí do přirozeného konce.

Témata: vláda | zákony

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky