Skryté bohatství: Pod Českem leží poklad za tři biliony korun

Z rozvoje elektromobilů a chytrých telefonů může profitovat také Česká republika. Stále větší a větší poptávka po bateriích totiž šponuje ceny lithia, z něhož se baterie vyrábí. Česko má na svém území obří zásobu tohoto vzácného kovu. Podle odhadů mají zásoby hodnotu tří bilionů korun.

Ilustrační fotografie
reklama

Lithium se skrývá v Krušných horách pod Cínovcem. Bývalé hornické město, které ale po ukončení těžby přišlo o drtivou většinu obyvatel, teď možná ožije a stane se jedním z největších těžebních center tohoto vzácného kovu na světě.

Už tři roky prověřuje možnost těžit lithium na Cínovci společnost Geomet, patřící do australského konsorcia European Metals. Podle geologa Pavla Reichla, který pro společnost zkoumá ložiska lithia v Krušných horách, by společnost mohla začít dobývat lithium na Cínovci do pěti let, uvedla čtvrteční MF Dnes.

Reichl MF Dnes prozradil, že pokud společnost zahájí těžbu, může lithium na Cínovci dobývat 50 nebo i 100 let. Třicet let staré odhady hovoří o tom, že by na Cínovci měl být až milion tun lithia. Při současných cenách by se kov prodal za tři biliony korun!

Reichl ale připomíná, že lithium není jediným vzácným kovem, který firma může na Cínovci dobývat. "V některých našich polohách je kromě lithia ještě cín a wolfram, ale také niob a tantal," řekl Reichl v rozhovoru pro MF Dnes. Ekonomičnost těžby tak nebude výhradně závislá na ceně lithia na světovém trhu. Pokud by příliš pokleslo, mohli by se těžaři zaměřit na jiný kov.

Do konce roku by měl být hotový upřesňující průzkum, kterým si australská společnost ověří, zda jsou 30 let staré odhady o zásobách pravdivé. Pokud ano, do pěti let by chtěla začít rudu dobývat.

Podporu těžbě vyjádřila také radnice v nedalekém Dubí, pod které Cínovec spadá. Argumentuje hornickou tradicí oblasti. Pro město by ale z těžby plynul nezanedbatelný příjem. Práci v dolech by navíc našlo přibližně sto lidí.

Témata: Česko | elektromobily

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky