Brexit stáhne trhy do propasti. Nahoru může jít zlato

Nejen vládní, ale hlavně finanční struktury ve Velké Británii se obávají propadu investic na burzovním trhu v případě vystoupení země z Evropské unie. Někteří analytici tvrdí, že propad bude lehce srovnatelný s počátkem finanční krize na americkém trhu s nemovitostmi v roce 2009.

Zlato, ilustrační fotografie
reklama

„Trh se stane velmi nestabilním a můžeme očekávat propad na britském kapitálovém trhu až o 24 procent,“ předpovídá Bill Morokoff ze společnosti Axioma, která provedla preventivní zátěžové testy.

Podle něho ani další evropské trhy, ani Wall Street nezůstanou ušetřeny, přičemž dojde ke ztrátě stovek miliard eur z penzijních a investičních fondů. Tato situace bude mít bezprostřední vliv i na vlády členských států Evropské unie a samozřejmě na centrální banky, které udávají krok v případě úrokových sazeb.

Nejistota nahrává dolaru a zlatu

Právě sazby už jsou na historickém minimu a může dojít k jejich dalšímu poklesu až do záporných hodnot. Nejistota na trzích obecně nahrává tzv. bezpečným přístavům jako dolar, švýcarský frank či zlato.

„Trhy v souvislosti s možným brexitem zachvacuje nejistota ohledně dalšího vývoje v EU, vývoje evropské ekonomiky a bankovního systému. Dochází k výprodejům na akciových trzích a dalšímu nárůstu ceny zlata. Pokud by se naplnily nejčernější scénáře a Británie by nakonec EU opustila, mělo by toto rozhodnutí dalekosáhlé důsledky pro světovou ekonomiku i pro kapitálové trhy. V tomto případě můžeme očekávat významný a dlouhotrvající růst ceny zlata a stříbra,“ říká Pavel Ryba z české společnosti GOLDEN GATE CZ, která je předním tuzemským obchodníkem s investicemi do drahých kovů. Podle něj se kvůli tomu může zvýšit zájem o zlato i na českém trhu.

„Brexit by měl akciové trhy dostat pod tlak, zatímco pomoci by mohl hlavně drahým kovům a dalším bezpečným přístavům, jakými jsou například německé a americké státní dluhopisy. Ze světových měn by na brexitu mohly nejvíce vydělat klasické bezpečné přístavy, jako je japonský jen, švýcarský frank a především americký dolar, které by měly růst na většině ostatních měnových párů,“ říká hlavní analytik X-Trade Brokers Jaroslav Brychta.

Ne Londýn, ale Peking. Čína hromadí zlato pro případ krize

Po dlouhá staletí byl Londýn pokládán za centrum obchodu s cennými kovy, ale na jeho místo se začínají drát čínští finančníci. V průběhu poslední dekády Čína nahromadila zásoby zlata, které přesahují 4 000 tun. Stále je sice toto množství hluboko pod oficiálním číslem 8 000 tun, jež jsou v amerických rukou, nebo 3 000 tun Mezinárodního měnového fondu.

„Čína se snaží získat co možná největší zásoby zlata, aby v případě kolapsu mezinárodního měnového systému mohla mít hlavní slovo,“ říká finanční expert a geopolitický analytik James Rickards. „Zlato je natolik důležité, že americká vláda úmyslně snižuje jeho tržní cenu,“ dodává.

Zlato patří v roce 2016 mezi nejrychleji rostoucí komodity, kdy celkový nárůst tvoří za šest měsíců téměř 30 procent oproti minulému roku, což žádné úrokové sazby u žádné bankovní instituce nemohou vyrovnat. V případě další finanční krize bude podle Rickardse zlato a stříbro nejbezpečnější variantou pro spoření a investice všech lidí bez rozdílu příjmu.

Témata: Brexit | EU | zlato

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky