Protesty proti Wall Streetu se šíří do světa

Snaha newyorského hnutí Occupy Wall Street (Obsaďte Wall Street - OWS) upozornit na sociální nerovnost v americké společnosti získává sympatie lidí z celého světa. V sobotu se bude protestovat v ulicích některých měst od Aljašky po Nový Zéland, informuje agentura Reuters.

660
reklama

Stoupenci OWS už měsíc okupují park Zuccotti na Manhattanu. Podobné akce se konají také v Los Angeles, Chicagu, Denveru, Bostonu, Seattlu, San Francisku a dalších amerických městech. Na internetu se množí výzvy k rozšíření protestů proti "chamtivým" finančníkům a bankéřům po celém světě.
 
V sobotu by se proti Wall Streetu mělo demonstrovat i v ulicích Londýna, Frankfurtu nebo Říma.
 
Výzva OWC se šíří po sociálních sítích. Na Facebooku vznikly stránky October 15, které se hlásí k sobotnímu datu 15. října. Na Twitteru mají název O15. Na pokojná shromáždění si mají lidé přinést otevřenou mysl, spacáky, jídlo a teplé oblečení.

V Londýně vznikla New Yorkem inspirovaná stránka Occupy London Stock Exchange (Obsaďme londýnskou burzu), která má již 12 000 příznivců.
 
Na internetu se také objevila stránka United for Global Change (Sjednoceni pro globální změnu). "Je čas, kdy se máme sjednotit, je čas, kdy nás musí oni poslouchat, lidé na celém světě, povstaňte! Nejsme zboží v rukou politiků a bankéřů, kteří nás nereprezentují. Budeme pokojně demonstrovat, mluvit a organizovat se, dokud toho nedosáhneme," píše se na těchto stránkách.
 
Několik desítek tisíc demonstrantů se nejspíš sejde v Římě, kde jsou podobné protesty běžnější a mívají divočejší průběh, než si asi představuje OWS. Jen v několika málo dalších městech policisté očekávají účast vyšší než několik tisíc lidí.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky