ECB už podle Tricheta udělala v boji s krizí vše, co mohla

Evropská centrální banka (ECB) už podle svého šéfa Jean-Claude Tricheta dosáhla hranice toho, co může udělat pro podporu finančních trhů. Informovala o tom v pátek agentura Reuters s odvoláním na čtvrteční rozhovor v listu Financial Times.

660
reklama

Nyní je podle Tricheta na vládách, aby zápasily s dluhovou krizí. Komentář Tricheta tak podle agentury Reuters přišel poté, co někteří členové vedení ECB naznačili, že se obávají propadu eurozóny zpět do recese. ECB by tak podle některých signálů na svém příštím zasedání mohla jednat o snížení úrokových sazeb.
 
"Nyní je to samozřejmě na vládách. Učinit cokoliv, co by zprostilo vlády jejich zodpovědnosti, by byl recept na neúspěch," upozornil Trichet.
 
Evropská centrální banka minulý týden nechala úrokové sazby beze změny na 1,5 procenta, a to i přes některá volání po snížení úroků, protože rostou signály dalšího zpomalování ekonomiky eurozóny a trhy se bojí krachu Řecka.
 
Trichet argumentoval tím, že Řecko, kterému se podařilo úspěšně přesvědčit investory o zásadním snížení hodnoty jejich dluhopisů, je zvláštní případ. Všechny ostatní země podle Tricheta budou schopné splnit veškeré své finanční závazky.

"(Představitelé eurozóny) řekli velmi jasně, že Řecko je zvláštní případ, a že co se týká všech ostatních zemí, je jejich cílem dodržet to, co vlády podepsaly," dodal Trichet.

Témata: krize

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky