Na trhu se objevují auta zatopená při povodních v Německu a Francii

Na českém trhu už se začínají objevovat auta zatopená při nedávných záplavách v Německu a ve Francii. Koupě takové ojetiny se ale rozhodně nevyplatí - auto je prakticky na odpis. Experti před takovou koupí rozhodně varují. Na situaci upozornil Český rozhlas.

Ilustrační fotografie
reklama

V České republice se objevila první ojetá auta poškozená povodněmi ve Francii a Německu. Vyplavená vozidla mají často znehodnocený nejen interiér, ale také například elektroniku v motoru. Díky jejich nízké výkupní ceně se je pak snaží podvodníci vyčistit a co nejrychleji prodat jako běžnou ojetinu buď přes inzerát, nebo v autobazaru, informuje Český rozhlas.

Obchodníci důkladně zaplavené auto vyčistí a opraví nejvážnější závady. Nejčastěji se poškozená auta prodávají přes inzeráty a v autobazarech. U největšího prodejce ojetých aut v Dolních Chabrech evidují asi pět pokusů týdně.

Podle Miroslava Knapa z pražské mototechny zoxiduje hlavně elektroinstalace. „ABS špatně začne fungovat a načítat otáčky. Následně může docházet ke špatné nebo vůbec žádné aktivaci bezpečnostních pásů.“ Tyto závady na autě se mohou objevit klidně až za půl roku, varuje Český rozhlas.

Ale třeba od bahna nejde vyčistit všechno, jak tvrdí vedoucí výkupu ojetých vozidel z jednoho velkého českého autobazaru Petr Vaníček. Podle něho je dobré se podívat důkladně na palubní desku, nebo pod koberečky. A vyplatí se podle něj ke koupi ojetiny přizvat zkušeného mechanika.

Témata: auta | Povodně

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky