Čína bohatne, Evropská unie jí už pomáhat nebude!

Evropská unie zahájila rozsáhlou reformu rozvojového programu, který podporuje i státy s rychle rostoucí ekonomikou jako je Čína, Indie nebo Jižní Afrika. Program by se měl zaměřit na nejchudší státy, píše agentura AFP.

reklama

"Musíme držet krok s měnící se realitou světa a najít správnou cestu, jak potírat chudobu," řekl evropský komisař Andris Piebalgs pro rozvojovou pomoc, který za reformu zodpovídá.
 
Rozvojová pomoc bude udílena na základě přísných kritérií a Evropská unie si ponechá právo pomoc stáhnout v případě, když "zjistí, že vlády jsou schopné bojovat proti chudobě vlastními prostředky".
 
Podle reformy se pomoc nyní více zaměří na rostoucí sektory, jako zemědělství a energetiku. V každé obdarovávané zemi se EU soustředí na maximálně tři sektory, aby se finance netříštily. Dalšími podporovanými oblastmi bude státní správa, sociální zajištění, zdraví a vzdělání.

Nevládní jihoafrická rozvojová organizace ActionAid se obává, že evropská reformovaná zahraniční pomoc bude nastavená tak, že na ní budou vydělávat především evropské firmy, zatímco pro chudé bude mít pomoc "sporný vliv". ActionAid pomáhá kromě Afriky i v Asii a Jižní Americe.
 
"Vítáme evropské rozhodnutí zaměřit se zdraví, vzdělání a energetiku, ...ale návrh ukončit pomoc některým středně bohatým zemím bude mít negativní vliv na tamní chudobu," řekla Natalia Alonsová, šéfka evropské kanceláře charitativní skupiny Oxfam, sdružující 15 humanitárních organizací. Přes 75 procent nejchudších lidí světa žije podle ní právě ve středně příjmových zemích.

Laura Sullivanová, expertka na evropskou rozvojovou politiku z ActionAid prohlásila, že reforma "zajistí, že se peníze z ekonomického růstu dostanou výhradně k nejchudším lidem na světě, ale to jsme zkoušeli v minulosti a nefungovalo to".

Evropská unie, sdružující 27 států, je největším donátorem rozvojové pomoci na světě. Loni na pomoc poslala 53,8 miliard eur (1,3 bilionu korun), což je polovina všech prostředků celosvětově uvolněných na pomoc chudým. Přes 20 procent z evropské pomoci, kolem 11 miliard euro (272 miliard korun), spravuje Evropská komise. Podle nových pravidel bude pomoc zrušena nebo omezena i některým středně rozvinutým zemím, jako je například Argentina. Přesný seznam zveřejní EK do konce roku.

V letech 2007 až 2013 dostala Jižní Afrika 980 milionů eur (24 miliard korun), Indie 470 milionů eur (11 miliard korun), Čína 170 milionů eur (4,2 miliardy korun) a Brazílie 61 milionů eur (1,5 miliardy korun).

Témata: EU | čína

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky