Slivovice bude málo. Švestky pomrzly, další ovoce také

Špatná zpráva pro milovníky slivovice - letos jí bude méně než obvykle. Příčinou je krátký mráz na konci dubna, kdy pomrzly květy švestek. Ovocnáři už předem odhadují, že se slivovicí to letos bude špatné. Týká se to ale i jiného ovoce. Informuje o tom MF Dnes.

Švestky, ilustrační fotografie
reklama

Stačily dvě mrazivé noci na konci dubna a letošní zásoba ovoce se zásadně ztenčila. Někteří ovocnáři hlásí až stoprocentní škody na úrodě meruněk a hrušek. Jablek zůstává na stromech zhruba 60 procent, švestek polovina. To se dotkne i slivovice, bude jí velmi málo.

"Každý rok něco pomrzne, ale takovou spoušť nepamatuju,“ řekl MF Dnes majitel sadů v obci Žlutava na Zlínsku Aleš Marčík.

Například na Slovácku je to třetí špatná sezona v řadě. "Meruňky nebudou vůbec, to je jisté, švestky si nedovolím odhadnout. Nevíme, co ještě přijde,“ řekl listu Jiří Šácha z Českého svazu zahrádkářů v Kunovicích.  Netknuté zůstaly jen vyšší polohy Valašska, kam mráz nedosáhl. Výpadek však jedna oblast nepokryje.

Produkce likérky Jelínek se neúroda zřejmě nedotkne. Její vlastní sady u Vizovic sice mráz poničil také, ale firma vykupuje ovoce ze třinácti zemí.

Témata: Ovoce | alkohol

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky