Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Osobní bankrot: Kolik při něm lidé dluží?

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Mariusz Stankowski, MoneyMAG.cz

V České republice mají zkušenost s osobním bankrotem občané všech věkových kategorií. Nejproblematičtější skupinu představují osoby ve věku 35–44 let. Napříč všemi generacemi je více dlužníků mezi muži. V průměru má občan v insolvenci devět věřitelů a závazky ve výši 908 171 Kč. Vyplývá to z výzkumu projektu Zdluhu.cz, který nově poskytuje dluhové poradenství a zajišťuje zpracování žádostí o osobní bankrot.

Výzkum ukázal, že nejpočetnější skupinu občanů v oddlužení představují lidé středního věku. „O osobní bankrot ale v nemalé míře žádají i mladí lidé do 25 let nebo naopak lidé v důchodovém věku,“ líčí aktuální situaci Oldřich Řeháček, jeden ze zakladatelů projektu Zdluhu.cz. Přestože obecně platí, že častějšími dlužníky jsou muži, právě u seniorů je tomu naopak.

V loňském roce bylo podáno celkem 20 119 žádostí o oddlužení a schváleno bylo 16 655 z nich. „Poslední dobou zaznamenáváme významný nárůst tzv. vícečetných exekucí, což v praxi znamená, že je zde čím dál tím více osob, které se dostávají do tíživé dluhové pasti. Efektivní řešení situace nabízí právě osobní bankrot, a lze tak očekávat, že zájem o oddlužení bude i nadále velký,“ míní Řeháček a dodává, že právě tato skutečnost byla impulsem ke vzniku projektu Zdluhu.cz, který předluženým osobám pomůže začít nový život bez dluhové zátěže.

Výsledky výzkumu*

Věk

Celkem

Muž

Žena

18–24

54 (2 %)

33

21

25–34

556 (23 %)

298

258

35–44

703 (30 %)

392

311

45–54

540 (23 %)

291

249

55–64

346 (15 %)

174

172

65+

159 (7 %)

74

85

 Zdluhu.cz nabídne předluženým osobám pomocnou ruku nejen při zpracování žádosti o osobní bankrot, ale zároveň i s tím spojené poradenství. „Velká část dlužníků stále nemá o procesu oddlužení a jeho podmínkách dostatečné informace. Zároveň většina z nich není schopna nebo nemá odvahu si žádost sama zpracovat,“ líčí Řeháček zkušenosti, které má ze své mnohaleté praxe v oblasti insolvenčního řízení. Za předpokladu řádného dodání všech informací a podkladů ze strany dlužníka projekt Zdluhu.cz garantuje klientům úspěšné schválení jejich žádosti o oddlužení. V případě neúspěchu zaviněného pochybením Zdluhu.cz bude klientovi vrácen poplatek za zpracování žádosti.

Témata:  osobní bankrot CZK

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

16. dubna 2024 17:29

Bezpečnostní problémy společnosti Boeing přetrvávají. Akcie od začátku roku ztratily třetinu své hodnoty

Společnost Boeing (BA), největší světový výrobce letecké techniky, je opět pod drobnohledem veřejnosti kvůli nedávnému incidentu, kdy se za letu oddělil kryt motoru, což vedlo k nouzovému přistání. Tento incident se přidává k řadě bezpečnostních problémů, kterým společnost čelí, včetně lednového incidentu s oddělením dveří, k němuž došlo jen několik dní před vypršením dohody s ministerstvem spravedlnosti. Pokud úřady zjistí porušení dohody, může Boeing čelit znovuotevření smrtelných případů z let 2018 a 2019.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy

Ilustrační fotografie

Neberte si hypotéky. Brzo dostanete dotaci. Alespoň za to už bojují lobbisté

Komentář Vladimíra Pikory: Dnešní doba je plná nálepkování. Na každého se něco najde. Kdekdo je např. populista, ačkoli argumenty pro takové označení jsou obvykle na vodě. Podle mě je nálepkování falešné. Mnohdy je jen politicky motivované. Skutečný populismus je jinde. Příkladem klasického populismu, který se za populismus překvapivě neoznačuje, je návrh některých výrobců stavebního materiálu, developerů, a dokonce i bank na dotace hypoték.