Vláda učitelům slibuje vyšší platy. Dočkají se jich tentokrát?

Vládní koalice se celý týden hádala kvůli vyšším platům pro učitele. Zatímco ministryně školství Kateřina Valachová jim chce přidat 10 %, ministr financí Andrej Babiš je ochotný mluvit o navýšení 5%. Dohoda je ale zatím v nedohlednu. Pedagogové jsou naštvaní, ale prý už jsou na nesplněné sliby za ta léta zvyklí.

Škola, ilustrační fotografie
reklama

Sliby chyby. To už učitelé dobře vědí. Hlavně když slibuje vláda a jde o jejich platy. Například při stávce učitelů v roce 2007 novopečený ministr školství Ondřej Liška taky sliboval. "Vidím rezervy i uvnitř resortu, ne sice příliš velké, ale přesto tam jsou," říkal tehdy Liška.

Učitelům ale dostatečné rozhodně nepřišly. Stávka v létě 2008 pak přinesla slib další, tentokrát od tehdejšího šéfa státní kasy. "První na pásce budou učitelé základních a středních škol," tvrdil v říjnu 2008 Miroslav Kalousek.

Rok nato sice učitelé přidáno dostali, ovšem méně, než vláda slíbila. Ministerstvo školství se totiž přepočítalo v tom, jak rychle bude učitelů ubývat. A podobně to pokračovalo i v roce 2011 - ministr Dobeš sice učitelům přidává, vzápětí ale ruší odměny za odsloužené roky.

A pak se Dobeš divil, že učitelé stávkovali. "Je to jediná skupina, které se přidává," hájil svůj názor Dobeš z Věcí veřejných. Dobeše tehdy jako stínový ministr kritizoval i Marcel Chládek a po svém nástupu do čela ministerstva v roce 2014 samozřejmě i on jmenoval vyšší platy pro učitele mezi svými prioritami.

Jak kantoři rychle zjistili, zvýšení zůstalo často jen na papíře. Školy na něj totiž v řadě případů nedostaly dost peněz, a tak musely učitelům ubrat na odměnách. Podobně jako za Dobeše, kterého Chládek kritizoval. A na stejné nářky učitelů musela loni odpovídat i Chládkova nástupkyně Kateřina Valachová. Která jak jinak - slíbila nápravu.

"Nám se tak podařilo vytvořit rezervu, která v minulosti nebyla a opravdu docházelo k tomu, že na platy učitelů nezbývalo," uvedla Valachová. Teď chce Valachová pro učitele navýšení platů o 10 procent. Jestli nejde jen o další lákadlo v duchu hesla "slibem nezarmoutíš", se teprve ukáže.

Už teď to ale začíná vypadat, že se kantoři s přidáním 10 % k platu budou muset rozloučit. Valachová je sice stále požaduje, má ale připravený i plán B, kdy by dostali přidáno jen 5 %, ale to i v roce 2018 a 2019. Školské odbory stále chtějí 10 %, což dělá asi 13 miliard korun, Valachová ale doufá, že na její návrh přistoupí.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky