Džem obsahoval o třetinu méně ovoce. Inspekce nařídila stažení z prodeje

Vážný přestupek se objevil u džemů v obchodním řetězci Norma. Laboratorní testy ukázaly, že v džemu chybí až třetina ovoce. Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) nařídila okamžité stažení závadného produktu a zahájila správní řízení.

Ilustrační fotografie
reklama

Prověřovaná šarže džemů nevyhověla kontrole SZPI a musí být z prodeje stažena. Kontrolovaná potravina nese označení "extra džem", což je název chráněný vyhláškou, která stanovuje minimální podíl ovocné složky na 45% obsahu balení.

V tomto případě se konkrétně jedná o produkt Sauerkirsche konfitüre extra (pozn.: višňový džem extra) s označením data minimální trvanlivosti do 11.06.2017, Vyrobeno pro NORMA,D-90257 Nürnberg, země původu: Německo.

Výrobce zároveň na obal uvedl informaci "vyrobeno z 45g ovoce na 100g". Laboratorní testy stanovily podíl ovocné složky na 30,6%, informace na obalu tak uváděly spotřebitele v omyl.

Na základě tohoto zjištění nařídila SZPI společnosti Norma k.s., aby ze všech poboček nevyhovující džem stáhla. Inspekce také zahájila správní řízení o uložení pokuty.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky